De mammacareverpleegkundigen van het ASz met het door patiënten zeer gewaardeerde kussen. (foto: pr)
De mammacareverpleegkundigen van het ASz met het door patiënten zeer gewaardeerde kussen. (foto: pr)

Hartenkussen van ASz is genomineerd voor prijs

DORDRECHT – Na een operatie van de borst en/of de okselklieren wegens borstkanker, is de behandelde plek extra kwetsbaar. De mammacare-afdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis schenkt patiënten in zo'n geval een Hartenkussen, om pijn en irritatie te voorkomen. Dit project is nu genomineerd voor een prijs. Het publiek kan deze zomer meestemmen.

Mammacareverpleegkundige Chandra Ramlal: "Patiënten kunnen dit kussentje onder de arm leggen of dragen om het gevoelige gebied te beschermen. De vorm en het zachte materiaal zorgen voor een prettige houding en verzachten de pijn. Ook worden zwellingen, stuwingen en spanning in de schouder met het dragen van het kussentje verlicht. Het kussentje kan ook bij lange afstanden onder de autogordel worden geplaatst. Het is een klein, maar heel welkom gebaar aan vrouwen die toch al in een moeilijke positie verkeren door hun ziekte."

De hartvormige kussentjes worden gemaakt door cliënten van een kleinschalig atelier, 'Naald en Daad' van Syndion. Hier werken enthousiaste mensen met een handicap die onder begeleiding hun vakmanschap op het gebied van textiel ontwikkelen.

De firma Servier Nederland Farma heeft het kussenproject in het Dordtse ziekenhuis genomineerd voor de zogeheten P-Bokaal, een prijs van 7.500 euro voor het beste ingezonden project waarbij de patiënt centraal staat. Wie een stem wil uitbrengen, kan dit doen via https://www.depatientcentraal.nl/nl/stemmen.
 

Meer berichten