Historisch Museum De Briel. (foto: Arco van der Lee)
Historisch Museum De Briel. (foto: Arco van der Lee)

Mooie expositie over Gebroeders De Witt

door Arco van der Lee

Dordrecht - Liefhebbers van de Gebroeders de Witt kunnen deze zomer niet om een tentoonstelling heen over deze grote Dordtenaren. 'De gebroeders de Witt, iconen van de Gouden Eeuw' is te zien in het Historisch Museum Den Briel.

Van Johan en Cornelis de Witt treedt de eerste meestal het meest op de voorgrond. Hij was immers de politiek leider van de Republiek. In De Briel gaat juist de meeste aandacht uit naar Cornelis. Hij is ook de reden dat juist hier deze tentoonstelling plaatsvindt.

Cornelis de Witt werd in 1654 ruwaard van Putten, opperdijkgraaf van Putten en schout van de stad Geervliet. Hij was daarmee een soort officier van justitie voor het eiland Putten, een deel van de huidige Hoeksche Waard, een deel van IJsselmonde en een deel van Goeree-Overflakkee. Hij zetelde in het Hof van Putten te Geervliet.

Het werkgebied van Cornelis moet een 'woest en ledig' zijn geweest. Het was vanaf Dordrecht per schip over de Oude Maas bereikbaar. Om Geervliet te bereiken moest het laatste deel van de reis over land worden afgelegd. De ruwaard was een verwoed jager en zal het hier daarom wel naar zijn zin gehad hebben.

Cornelis de Witt had de ambitie om de inwoners van de streek op te voeden. Dat deed hij door streng op te treden. Op de tentoonstelling is te zien dat daar klachten over kwamen. Die werden echter afgewezen. Cornelis de Witt was streng, maar bleef binnen de grenzen van de wet.

Natuurlijk komt ook de rol van Cornelis de Witt tijdens de Tocht naar Chatham aan bod. Hij voer mee als plaatsvervanger van zijn broer. Enkele jaren na die glorieuze overwinning, komt het wrede einde van de broers. Ze worden in 1672 door de Haagse schutterij gedood. Hun verminkte lichamen worden aan een paal gehangen en tentoongesteld. Een tekening daarvan is ook in het Brielse museum te zien. Als schokkend contrast met de vele kleurrijke portretten van de broers die hier ook hangen.

De tentoonstelling over Johan en Cornelis de Witt is niet groot. Het gaat 'slechts' om een gang, een nis en een zaal. Maar er hangen prachtige schilderijen, onder meer uit het Dordrechts Museum. Pronkstuk is een rijk versierde drinkbeker, geleend van het Louvre. De beker is ook getekend door Aert Schouman. Die tekening is nu eigendom van het Rijksmuseum, maar hangt natuurlijk ook in Brielle.

Bij de tentoonstelling is een boek uitgegeven (44 pagina's, 4,95 euro), geschreven door Ronald Prud'homme van Reine, die al meer boeken over dit tijdperk op zijn naam heeft staan. In het boek staan de schilderijen en voorwerpen die op de tentoonstelling te zien zijn en wordt het verhaal erbij nog eens uitgebreid verteld.

De tentoonstelling in Brielle vindt plaats in samenwerking met de Stichting Oud-Geervliet. Het zomernummer van het blad van deze stichting is voor 3,50 euro te koop in het museum. Het gaat grotendeels over Cornelis de Witt.

De tentoonstelling in Brielle is nog te zien tot en met 8 september.

www.historischmuseumdenbriel.nl

Meer berichten