Vrijwilliger Ralph heeft zich het lot van de dorstige eucalyptussen aangetrokken. (foto: BuitenZinnig)
Vrijwilliger Ralph heeft zich het lot van de dorstige eucalyptussen aangetrokken. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Het verhaal van de ProefTuin

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - ProefTuin BuitenZinnig heeft niet de massa van een echt voedselbos en niet de druk om tot grote productie te komen zoals dit wel het geval is in een productiebos. De beplanting is fragmentarisch; we laten op zoveel mogelijk manieren zien hoe planten samenwerken en hoe zij, ook al vinden zij in ons land hun oorsprong niet, toch hier kunnen gedijen.

Interessante planten spreiden hier blad en bloesem ten einde hun verhaal te vertellen. Alle verhalen samen vormen een wervelende reis langs kleuren, geuren, maar ook toepassingen, culturen en (verdwenen) ambachten.

Onze nieuwste aanwinst is een honderdtal eucalyptusbomen, geschonken door Bental BV uit Rijsenhout, groothandel in mediterrane planten.

Oorspronkelijk komt de eucalyptus uit Australië en Tasmanië, maar ondertussen is de meest aangeplante boom ter wereld. Dat biedt hoop dat zij het ook in de ProefTuin goed zal doen.

Stichting BuitenZinnig heeft geen keuze dan met de huidige ontwikkelingen in de wereld mee te gaan en er tevens op te anticiperen. En de opwarming van de aarde is nu eenmaal een feit en lijkt vooralsnog onomkeerbaar. In de praktijk betekent dit dat gewassen zich geconfronteerd gaan zien met zachtere winters. De eucalyptus is groenblijvend en gedijt uitstekend in voedselarme gebieden waar geen natte of extreem koude winters plaatsvinden.

Een groot voordeel van de aanplant van eucalyptus is het feit dat zij andere aan het opwarmende klimaat gerelateerde problemen tegengaat. Zo kampen we al jaren met de oprukking van de teek. Deze parasiet kan een aantal voor de mens gevaarlijke ziektes overbrengen. Door de oliën aanwezig in het blad van de eucalyptus worden teken op afstand gehouden of zelfs verjaagd. Dit maakt de ProefTuin er voor bezoekers en vrijwilligers een stuk veiliger op.

Daarnaast heeft eucalyptus de eigenschap dat het in een jaar tijd wel zo'n tweeëneenhalve meter kan groeien. Het duurt dan ook niet lang vooraleer er een aanzienlijk bos staat. Voorzichtigheid bij de aanplant is dan ook geboden, voordat eucalyptus de boventoon gaat voeren.

Al die nieuwe planten staan momenteel nog in potten en ook voordat zij de grond in gaan, dienen zij goed verzorgd te worden. Gelukkig heeft stichting BuitenZinnig inmiddels een aantal hardwerkende zeer betrokken vrijwilligers. Vrijwilliger Ralph heeft zich het lot van de dorstige eucalyptussen aangetrokken en toog er met de tuinslang op uit om het tweede Werk van Barmhartigheid ten uitvoer te brengen: De dorstigen laven.

Het is mooi dat er, bij de grote diversiteit aan werkzaamheden altijd wel iemand opstaat en hierin verantwoordelijkheid neemt. Juist door deze onbaatzuchtige betrokkenheid varen ProefTuin BuitenZinnig en de eucalyptus wel.

Provincialeweg 80, 3329 KP Dordrecht

www.stichtingbuitenzinnig.nl

Meer berichten