Groene Zoom
Groene Zoom (Foto: Ferry)

Rondje langs Dordtse rotondes

door Ferry Visser
Het is begin juli en de zomer is al een paar weken 'aan de gang'. Tuinen staan vol met eenjarige- of meerjarige kleurige-en geurige zomerbloeiers en zijn een lust voor het oog en neus. 
Vorig jaar viel mij in de zomer nog iets op. Steeds meer rotondes werden gesponsord door bedrijven. Voordeel is dat de gemeente minder onderhoud hoeft te plegen en de bedrijven mogen gedurende vijf jaar hun naam op de rotonde 'verbinden'. Natuurlijk is dat de moeite waard en zeker als de rotonde er dan ook nog eens 'gelikt' uitziet.
Mijn blik was toen gericht op de kleurige rotonde bij de Groene Zoom. Het is een vrijwel onderhoudsarme en overzichtelijke rotonde. Het zijn niet de bloemen die hier opvallen, maar de inrichting met de huisjes. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en was benieuwd naar de andere rotondes in Dordrecht. Daarom ging ik dit jaar eens een rondje rijden.


Gevaarlijk en berucht

In de Dordtse media werd regelmatig gesproken over het gevaar en de onoverzichtelijkheid van bepaalde rotondes. 
Tijd om iets positiefs bij te dragen en dat resulteerde in leuke fietstocht door mijn eigen stad. Op zoek naar de meest kleurige, geurige, opvallende en overzichtelijke rotonde.

In een paar uur tijd fietste ik alle rotondes (16???) langs en kwam tot de conclusie dat de meeste rotondes begin juli vooral groen zijn met een paar uitzonderingen daar gelaten. Ik had gehoopt op mooie borders met kleurige bloemenpracht.
Sommige rotondes zijn de moeite waard om er een extra rondje aan te wagen. Dit komt voornamelijk door de creativiteit waarmee de ontwerper/sponsor ermee aan de gang ging.
De allergrootste rotonde bij de op-afrit van de Zwijndrechtse brug aan het Hugo de Grootplein is in juli de meest uit de toon vallende rotonde. Echt trots werd ik er niet van. Juist bij zo'n intree zou je verwachten dat je de bezoekers trakteert op een boost aan kleur.
De rotonde aan de Johan de Wittstraat verdient ook best een extra rondje net als de gloednieuwe rotonde aan de Burgemeester de Raadtsingel. Advies: Toch maar niet doen in de spits! 
De meeste gekleurde rotonde bevindt zich volgens mij aan de Dubbeldamse Nijhoflaan. Helaas was de lavendel op zijn retour, maar reken er maar op dat vele weggebruikers een menig rondje extra hebben gereden in de maanden mei en juni! 

Conclusie

Het werd een verrassende fietstocht door een aantal Dordtse wijken. Jammer genoeg - en ook wel begrijpelijk, want zomerbloeiers blijven mooi als je ze iedere dag water geeft - zag ik vrijwel geen vrolijk gekleurde zomerbloeiers op de zestien rotondes. Of alle rotondes door de begroeiing echt overzichtelijk zijn voor de weggebruikers, betwijfel ik. Mijn favoriet (mooiste)  is toch de Groene Zoom rotonde met als goede tweede de rotonde in Dubbeldam met de lavendel. Van de Groene Zoom rotonde wil ik wel zeggen dat de rotonde van bovenaf er overzichtelijk is, maar ben je eenmaal op de rotonde dan kom je echt ogen te kort. Misschien wel goed dat er geen bloemen staan. Weggebruikers kunnen hier wel de hele rotonde overzien. Da's nooit weg!


We mogen heel blij zijn dat een aantal bedrijven de moeite hebben genomen om ons te verlossen van de saaie betonnen kolossen die de rotondes vroeger waren. 

Bonus
Niet lang geleden konden we in de Dordtse media lezen dat de gemeente grote stroken met wilde bloemen gaat inzaaien. Er is al een beging gemaakt, want in ieder geval in Stadspolders liggen er verdacht veel stroken met opgehoogde grond langs de weg en dijken. Wachten duurt meestal lang, maar ……. dan heb je ook wat! Dan zeggen we alles weer met bloemen! Wedden dat we er vrolijk van worden!

Meer berichten