Eva Lut ontmoette haar partner in Egypte en startte daar samen een reisbureau. (foto: privébezit)
Eva Lut ontmoette haar partner in Egypte en startte daar samen een reisbureau. (foto: privébezit) (Foto: )

Eva Lut pendelt tussen Dordrecht en Egypte

door Lisanne Doff

Dordrecht - Egypte is een land dat Eva Lut's aandacht trekt en daarom ging ze er meerdere keren op vakantie. Ze leerde daar haar partner, Waleed, kennen en pendelt nu tussen Dordrecht en Hurghada, zodat ze bij hem kan zijn. Ze heeft in Dordrecht haar eigen bedrijf Be Organizzed, waar vanuit ze ondernemers en organisaties adviseert en praktisch ondersteunt. In Egypte startte ze samen met haar Egyptische partner het bedrijf Mirror Tours. "De eerste keer dat ik in Egypte was, ging ik voor een week. Het weer en de mensen spraken me aan en ik merkte dat het een plek is waar ik kan aarden. Het bleef niet bij één reis naar Egypte."

Eva ging vaker terug naar Egypte. "In de stad Hurghada leerde ik mensen kennen die uit een ander perspectief kijken. De Egyptenaren zijn een stuk minder materialistisch. Het is voor hen het belangrijkste doel om hun gezin te onderhouden. Ik raakte geïnteresseerd in de mensen die er wonen en wilde daar iets mee doen."

Eva leerde haar partner in Hurghada kennen. Ze hadden elkaar al vaker ontmoet, maar het bleef bij korte gesprekjes. Toen ze elkaar vaker zagen, sloeg de vonk over. Hij is een echte Egyptenaar en weet alle ins en outs van het land. "We zijn zelf gaan hiken en liepen door de bergen, over oude rivierbedden, zagen fossielen en ervoeren een immense stilte op de zandvlakte. Er is niks, maar toch is er alles. Natuur, historie, met je blote voeten in het zand kijkend naar een magistrale zonsondergang, waarna je bij het kampvuur naar een hemel vol sterren staart. Op dat moment wisten we allebei dat we deze beleving wilden aanbieden aan toeristen uit Europa."

Eva en Waleed begonnen met Mirror Tours. Het bedrijf biedt hikes en citytrips in Hurghada aan, waarbij je veel dichterbij de natuur en de locals komt. De eerste groepen zijn al geweest en waren enthousiast. "Het zijn vooral stelletjes of gezinnen, de groepen zijn nog niet groter dan zes personen geweest. Mijn partner is het gezicht van Mirror Tours en geeft de rondleidingen. Ik zorg voor de marketing, website en sociale media. Dit kan ik ook vanuit Dordrecht doen, waardoor ik het kan combineren met mijn werk hier. Ik probeer één keer in de tien tot twaalf weken naar Egypte te reizen, zodat we elkaar kunnen zien. Dit komt neer op ongeveer zes keer per jaar. Ik heb hier twee kinderen, dus mijn leven in Dordrecht gaat gewoon door."

In Egypte wordt Arabisch gesproken en elke keer als Eva weer een tijdje in het land is geweest, heeft ze er wat nieuwe woorden geleerd. "Ik spreek geen Arabisch, maar het verstaan van de taal lukt steeds beter. Daarom focus ik me vooral op alles wat er achter de schermen gebeurd. Als ik weer in Egypte ben, zorg ik voor nieuwe foto's of trek ik erop uit om nieuwe verhalen te ontdekken. Wat mij en Waleed zo'n goed duo maakt, is dat we Egypte vanuit verschillende perspectieven zien. Hij is een local en ik kijk met mijn westerse bril naar Hurghada. We proeven van elkaars cultuur en weten wat een goede combinatie is voor een leuke vakantie in Egypte."

Mirror Tours wil een nieuwe ervaring bieden. "We bieden een stukje persoonlijke aandacht waar mensen naar op zoek zijn. Tot nu toe hebben we veel Duitsers en Nederlanders op bezoek gehad én ze zijn enthousiast. In de toekomst willen we graag uitbreiden en mensen in dienst nemen, zodat er meerdere tours tegelijkertijd zijn."

Meer berichten