Het jong werd uit het nest gehaald en vervolgens geringd. (foto: Hans Gebuis)
Het jong werd uit het nest gehaald en vervolgens geringd. (foto: Hans Gebuis) (Foto: Hans Gebuis)

Thomas van der Es: Een spannend visarendweekje!

door Thomas van der Es

Dordrecht - Het was een spannende week. Niet in de minste plaats omdat we een jonge visarend zouden gaan ringen! Een hele operatie, want het ringen moest gaan plaats vinden in een 65 meter hoge elektriciteitsmast , middenin het gigantische drinkwaterbekken de Gijster in de Brabantse Biesbosch.

Met Tennet ( de mastbeheerder), Evides ( de bekken beheerder) , Sovon (de vogelringers) werd een plan gemaakt. Op woensdag 10 juli kon een deel van de van de mast ´uit´, waardoor de klimmers veilig naar boven konden. Je moet het maar durven trouwens! Er liep deels een trap naar boven, maar het laatste stuk over de armen van de mast loop je 'vrij'. De klimmers waren bedreven en snel. Ze doen duidelijk vaker klussen op grote hoogte. Binnen een kwartier stonden ze boven.

Op de mast in het bekken zat dit jaar 1 jong. Dat constateerde ik even daarvoor tijdens één van mijn vele inspecties en monitoringswerkzaamheden in de Biesbosch. Dit jong werd die middag uit het nest gehaald en vervolgens geringd. De eerste voor Nederland! De eerste stappen voor wetenschappelijk onderzoek naar de Nederlandse visarendenpopulatie zijn zo gezet. Hoe vergaat het de vogel, blijft die gezond en waar trekt die heen? De vogel is gemeten en gewogen. Het nest zelf was redelijk schoon met weinig prooiresten.

De hele operatie was geslaagd! Een hele opluchting. Het vrouwtje ( moeder van de vogel) kwam gelukkig snel na alle hectiek weer richting de mast om polshoogte te nemen bij haar jong.

Het is al met al een succesvol visarendenjaar in de Biesbosch. Op de mast en in een nieuw boomnest was broedsucces. In het nieuwe boomnest zag ik vorige week drie visarendkopjes boven de nestrand uitkomen. Ge-wel-dig! Zeker omdat de vogels bij terugkomst uit Afrika hun ouderlijk nest niet konden gebruiken. Die boom was immers omgegaan tijdens een stormbui in maart. Ze rommelde wat aan en bouwde wat in nabij gelegen hoogspanningsmast erg dicht langs een weg. Dat trok zo veel bezoekers, dat de vogels toch een rustigere plek opzochten. Vier weken later dan voorgaande jaren ging het vrouwtje gelukkig alsnog broeden.

Dit jaar was er ook nog een nestbouwende visarend actief in de Sliedrechtse Biesbosch. Die vogel was wellicht wat jong om succes te hebben , maar dat wordt een mooie kans voor 2020.

Hopelijk zet de groeiende populatie visarenden door. Tot dusver enkel in de Biesbosch. Niet heel gek als je de toegenomen natuurontwikkeling en veiligheidsprojecten onder de loep neemt. Het gebied verdubbelde sinds 1996 ruim qua oppervlakte met vooral heel veel visrijk water.

Meer berichten