Vrijwilligster Jessica bij de Oost-Indische kers. (foto: BuitenZinnig)
Vrijwilligster Jessica bij de Oost-Indische kers. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Het nut van de Oost-Indische kers

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht -Tijdens de beplanting van ProefTuin BuitenZinnig is het van het grootste belang dat we onze gewassen zorgvuldig uitkiezen. We hebben er niets aan om er een karrenvracht eetbare planten in te zetten, als deze vervolgens niet samenwerken of erger: elkaar tegenwerken.

Niet alle planten houden van elkaar. Zoals in het echte leven zijn er strijders en voetvolk, pioniers en volgers. En dan zijn er ook nog de veelzijdige slimmeriken. Een goed voorbeeld hiervan is de Oost-Indische kers. Een plant die ondanks haar naam niet uit Oost-Indië komt maar uit Zuid-Amerika. Voor die tijd, terug geredeneerd wel een logische naam trouwens, aangezien wij jarenlang gedacht hebben dat het overzees gebied waar onze ontdekkingsreizigers heen voeren, Indië heette. We noemden haar inwoners zelfs Indianen. Later bleek dit Amerika te zijn.

We krijgen weleens de vraag waarom we met exoten werken. Sommige mensen zijn bang dat soorten die van elders komen, onze inheemse flora over nemen. Dit zijn echter de zogeheten invasieve soorten. Zij woekeren en eisen gebieden voor zichzelf op.

Hier stellen we een grens. Een exoot is een soort die van oorsprong niet voorkomt in Nederland. Een aantal soorten is echter al heel lang hier. We weten vaak niet eens meer dat ze niet altijd al in onze contreien voorkwamen. Zo is bijvoorbeeld de kastanje ook een exoot en wat te denken van de appel?

We zijn van mening dat exoten kleur en smaak geven aan de ProefTuin en er helemaal thuishoren. Zoals we de ProefTuin zien, bekijken we ook de samenleving en deze wordt toch ook rijker door exoten?

De keuze voor de Oost-Indische kers is weloverwogen. De planten in onze ProefTuin zullen dieren aan gaan trekken die hen schade berokkenen. Niet alleen konijnen en muizen, maar ook kleine dieren zoals bladluizen. Het is hier waar we de Oost-Indische kers hard nodig zullen hebben.

Bladluizen kiezen altijd voor de zachtste planten en Oost-Indische kers is heel zacht. Binnen de kortste keren zit zij dan ook onder de luizen, die het niet langer elders zoeken. Toch offert de kers zich niet op; haar bloemen trekken zweefvliegen aan. En zweefvliegen zijn bij uitstek jagers op bladluizen; hun larven vinden in de bladzuigertjes een waar feestmaal. En bovendien worden door de zweefvliegen de bloemen van de Oost-Indische kers bestoven.

De plant helpt anderen en zichzelf. Voor ons zijn haar bloemen eetbaar; ze hebben een peperachtig smaakje en hun oranje-gele kleuren frissen de ProefTuin op.

Een plant die van dienstbaarheid een levenswijze heeft gemaakt. Daar kan menig medemens nog heel wat van leren.

Provincialeweg 80, 3329 KP Dordrecht

www.stichtingbuitenzinnig.nl

Meer berichten