De eerste laagdrempelige zondagmiddagborrel in de Wijnbar van Art & Dining. (foto: pr)
De eerste laagdrempelige zondagmiddagborrel in de Wijnbar van Art & Dining. (foto: pr) (Foto: )

KunstClub078: passie voor kunst

door Yvonne Vogel

Dordrecht - Jongere mensen naar het Dordrechts Museum krijgen: dat is een belangrijk doel van KunstClub078. Het nieuwe initiatief is een idee van een aantal bestuursleden van de Vereniging Dordrechts Museum (VDM), waaronder Nelleke Smits.

"We mikken met name op veertigers en vijftigers. Daarmee brengen we de gemiddelde leeftijd al flink omlaag. Voor de toekomst van het Dordrechts Museum is het belangrijk deze generatie te enthousiasmeren voor kunst", vertelt Nelleke Smits.

Daarom zet KunstClub078 in op een jongere doelgroep. Op 7 juli vond de eerste laagdrempelige zondagmiddagborrel plaats in de Wijnbar van Art & Dining. "We ontvingen 40 à 50 belangstellenden en het leverde 3 nieuwe leden voor VDM op. Geen slechte score. Zeker niet als je meeweegt dat de Nederlandse vrouwen de finale van het WK voetbal op dezelfde middag speelden én het samenviel met de Dordtse boekenmarkt."

Het gezelschap was vrij gemêleerd, concludeert Smits.

"Er heerste een ongedwongen sfeer. Dat was precies de bedoeling. Het streven van KunstClub078 is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met elkaar, kunst en het museum. We willen jong en oud met elkaar verbinden door middel van een kunstzinnige borrel, waarbij het eerste drankje wordt aangeboden en een lidmaatschap geen voorwaarde. Om de interactie door te voeren, bieden we bezoekers de gelegenheid om kunstenaars te ontmoeten en meer te weten te komen over hun werk. Tijdens de zondagmiddagborrels staat daarom steeds één kunstwerk of thema centraal."

Begin juli was de jonge Dordtse kunstenaar Ralf Kokke aanwezig. Zijn werk 'a tiger' werd onlangs door VDM aangekocht. "Er kwamen mooie gesprekken op gang. Als je een passie voor kunst hebt, kun je daar eindeloos over praten. Dat gaat bijna vanzelf."

Omdat KunstClub078 ook als een prima gezinsuitje kan dienen, was er eveneens gezorgd voor een passende kinderactiviteit. "Met de workshop 'meet the tiger' konden kinderen onder begeleiding op een klein doekje het werk van Ralf naschilderen. Dat werd zeer geconcentreerd geprobeerd. Zelfs een jongetje dat er eerst niet zoveel zin in had, zat later lekker te verven."

Smits hoopt dat ook degenen die nog nooit in het Dordrechts Museum zijn geweest, in de toekomst de weg weten te vinden naar KunstClub078. "De entourage is geweldig, met de tuin als prachtig extraatje. De perceptie dat het Dordrechts Museum stoffig en oubollig is, klopt echt niet. Wie een keer voet over de drempel zet, komt daar meteen achter. Er is ook een uitgebreide, hedendaagse collectie. De werken zijn zo gevarieerd, dat het haast niet anders kan dan een brede doelgroep aanspreken."

Smits hoopt dat KunstClub078 als een ingang kan dienen voor diegenen die niet zomaar het museum bezoeken. Op zondag 6 oktober van 15.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom in de Wijnbar van Art & Dining voor de tweede editie. Aanmelden is niet nodig.

Meer berichten