Van Dik Hout treedt op in Bibelot (foto: persfoto)
Van Dik Hout treedt op in Bibelot (foto: persfoto) (Foto: Persfoto)

Van Dik Hout in Bibelot

Door: Nanda van Heteren

DORDRECHT - Sinds 1994 maakt Van Dik Hout deel uit van de Nederpop. Samen met Nederlands cabaret- en muziekduo Acda en De Munnik vormden zij de gelegenheidsformatie De Poema's die hits hadden met onder meer 'Mijn Houten Hart' en 'Zij Maakt Het Verschil'.

Ook met zijn vieren (tussen 1988 en 2018 was drummer Louis de Wit het vijfde lid) staan de muzikanten te stralen op het podium wanneer zij hun hits als 'Alles Of Niets', 'Tot Je Mijn Liefde Voelt' of 'Stil In Mij' spelen. Die laatste titel is overigens als uitdrukking opgenomen in Het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. De betekenis van stil in mij omschrijft de Van Dale als 'het gevoel van leegte dat mensen kunnen ervaren als er iets ernstigs is gebeurd'.

Buitenhuis geeft aan dat de songtekst niet alleen over een droevige gebeurtenis gaat, maar ook deels over verbazing en verwondering. Dit ervaren meer mensen, omdat het refrein van het nummer niet alleen in rouwadvertenties wordt gebruikt, maar ook in geboortekaartjes of trouwkaarten. De frontman vindt het lastig om aan te geven waarom de tekst van deze single zo multi-interpretabel is qua emoties. ,,Uit ervaring weet ik dat heel veel mensen er heel veel verschillende dingen in horen. Dat is ook het mooie van muziek natuurlijk. Teksten beleef je vanuit je eigen emotie. Iedereen hoort er iets in waar hij of zij iets aan heeft."

Een ultieme tip voor muzikale Dordtenaren heeft Buitenhuis niet, omdat hij 'denkt dat dat niet bestaat'. ,,Onderschat niet dat een lied schrijven hard werken is. Denk dan ook niet na één keer wanneer het nog niet goed is, dat je het niet kan. Terugkomend op Stil In Mij. Die tekst stond inderdaad in vijf minuten op een pizzadoos, maar dan praten we over negentig procent. Over die laatste tien procent heb ik nog een tijdje gedaan. Het grove idee was er dus en op een haar na was het af, maar dat laatste stukje was wel het moeilijkst en het belangrijkste om die plaat helemaal af te maken.

Wanneer Buitenhuis een vooruitblik doet naar 6 december, denkt hij 'dat het dak eraf gaat', in spreekwoordelijke zin. ,,Wij hebben een aantal keer in Dordrecht opgetreden. De laatste keer was een paar jaar geleden, maar het is altijd een groot feest en altijd leuk. Het is te vergelijken als optreden in een andere grote stad zoals Rotterdam, daar zijn ook altijd veel mensen die enthousiast zijn."

Ter ere van hun verjaardag toert Van Dik Hout dit jaar het land door. ,,Wij zijn uitgebreid op tournee, op 28 oktober komt ons album uit en doen we nog een clubtour, dan doen we onder meer Bibelot aan, dat is dus op 6 december. Op vrijdag 3 januari 2020 wordt onze clubtour in het Amsterdamse poppodium Paradiso afgesloten."

Meer berichten