Harry Wouters, Kitty Römer en Tom Hoogerwerf van Historische vereniging Oud-Dordrecht met jaarboek 2019 (foto: Nanda van Heteren
Harry Wouters, Kitty Römer en Tom Hoogerwerf van Historische vereniging Oud-Dordrecht met jaarboek 2019 (foto: Nanda van Heteren (Foto: Nanda van Heteren)

Nieuw boek over gevelstenen

Door: Nanda van Heteren

Historische vereniging doet oproep

Tom Hoogerwerf, Kitty Römer en Harry Wouters zijn op de nieuwjaarsreceptie in 2015 van hun club, historische vereniging Oud-Dordrecht, gevraagd of zij wilden een jaarboek wilden maken over gevelstenen uit de binnenstad. Dat jaarboek is in 2019 uitgekomen, het bestuur heeft het drietal gevraagd het jaarboek 2020 over eerste stenen.

DORDRECHT - Historische vereniging Oud-Dordrecht is in 1892 opgericht door onder anderen verzamelaar Simon van Gijn. Het doel van de historische vereniging Oud-Dordrecht is om belangstelling te wekken voor Dordrecht en de geschiedenis van de stad. Ook biedt de groep steun voor bescherming van stadsgezichten. In de vorige eeuw werden leden op de hoogte gebracht door een jaarverslag. In 2000 heeft dit plaats gemaakt voor een jaarboek. De eerste editie ging over de stadsmuur van Dordrecht. Het exemplaar van 2020 staat in het teken van de betekenis van eerste stenen in de binnenstad en de negentiende -eeuwse schil.
De definitie voor een eerste steen is volgens het drietal dat het een voorwerp van steen moet zijn, aan of in een muur moet zitten en verteld door wie en wanneer de eerste steen van het gebouw is gelegd.

Hoogerwerf: ,,Door ruimtegebrek in het jaarboek 2019 is een gedeelte van de informatie die wij hebben verzameld, letterlijk en figuurlijk op de plank blijven liggen. Zo zijn bijvoorbeeld de zogenaamde eerste stenen niet in het boek behandeld, terwijl deze stenen een leuk en interessant beeld geven over met name de sociale geschiedenis van de inwoners van Dordrecht". Eerste stenen zijn 'vaak moeilijk te ontdekken en nog moeilijker te verklaren'. ,,Omdat het vaak kleine stenen zijn die onopvallend zijn aangebracht op straatniveau. Als je ze vindt, dan heb je negen van de tien keer alleen de beschikking over een jaartal en een paar initialen. Het is vaak een kwestie van puzzelen met gegevens uit het stadsarchief, zoals bouwdossiers, oude adresboeken, oude kranten en de Burgerlijke Stand."

,,Wij inventariseren op dit moment in het oude centrum van Dordrecht en de 19e-eeuwse schil die stenen. Een kwestie van lange wandeltochten met fototoestel en opschrijfboekje door de stad. Maar zoals gezegd, niet alle eerste stenen laten zich gemakkelijk vinden. Daarom zou het fijn zijn als bewoners van het centrum en de 19e-eeuwse schil ons zouden willen helpen en ons kunnen attenderen op eerste stenen, door een melding en het adres door te geven. Mocht die gemelde steen nog niet in ons bestand voorkomen, komen wij langs voor een foto en gaan wij ermee aan de slag. In de eerste helft van 2020 verschijnt dat het jaarboek met daarin hopelijk een verklaring van de eerste steen. We hebben al best veel stenen gespot en gefotografeerd, maar zoals gezegd ze gaan heel vaak schuil achter bosjes, fietsen en banken.
En wie weet zijn er wel eerste stenen die niet zichtbaar zijn vanaf de straatkant.
Reacties graag op gevelstenen@oud-dordrecht.nl."

Meer berichten