Trainer Albert de Vries van TV Dordrecht (foto: Nanda van Heteren)
Trainer Albert de Vries van TV Dordrecht (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Triatlon wil naar Eredivisie

Door: Nanda van Heteren

Promotie hoogste landelijke niveau

De triatlonvereniging Dordrecht (TV Dordrecht) heeft voor aan het aankomende seizoen een doel: het eerste team wil promoveren naar de eredivisie, het hoogste landelijke niveau waarop teamcompetities plaatsvinden. Hoewel de laatste wedstrijd op 8 september gepland staat in Zaandam, is promotie nu al feit volgens trainer Albert de Vries.

DORDRECHT – ,,Wij hebben twee mannenteams die het heel goed doen. Beide staan ook op promoveren. Het tweede herenteam gaat van de vierde naar de derde divisie. Het eerste herenteam promoveert naar de eerste divisie." Het triatlonseizoen loopt ten opzichte van andere wedstrijdsporten misschien net wat anders. Hun competitie vindt tussen april en september plaats. ,,Onze promotie wordt dus na de vijfde competitiewedstrijd in september officieel, maar we komen in april 2020 pas op wedstrijden uit in deze prestatieniveaus."
De competitie die gedurende het wedstrijdseizoen wordt afgewerkt bestaat uit vijf wedstrijden. Per wedstrijd doen vier mannen mee, die allemaal individueel een sprinttriatlon afleggen. Afhankelijk van het parcours komt dat ongeveer neer op 750 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen. De snelste drie heren uit de uitslag die uitkomen voor de vereniging in het klassement, dingen mee voor de punten en eventuele promotie. Om het team de hele zomer mee te laten doen, zijn er zeven tot acht man nodig. Het niveau van het eerste team ligt op vijfhonderd meter zwemmen in zes minuten en dertig seconden, minimaal veertig kilometer per uur fietsen en vijf kilometer hardlopen in achttien minuten.

De afgelopen maanden hebben de teams hard getraind. ,, We hebben naast de trainingen bij de vereniging, met grote regelmaat met de teams gezamenlijk getraind. Tevens hebben we ook trainingen gedaan, die minder gericht zijn op triathlon, maar waar wel wel plezier en samenwerking op de voorgrond staan. In ons doen en laten doen wij niets anders dan we hiervoor ook al deden. Dus wel trainen, af en toe wat leuks doen zoals een roeiclinic en na afloop van de wedstrijd samen een hapje eten. Toch is het wel bijzonder dat beide teams nu promoveren. Zeven jaar geleden deden we al mee aan deze competitie in de eerste divisie na een jaar of vier zijn wij gedegradeerd. Vanaf dat moment hadden we als doel om daar weer te komen. In die afgelopen jaren hebben we goed gepresteerd in de dagklassementen, maar niet in de hele competitie. Dit jaar hebben we mannen die net wat sneller zwemmen en zo is het wat makkelijker om voorin de wedstrijd te komen en de punten te halen."
De Vries is 'zeer tevreden en een beetje verrast'. ,,Natuurlijk weet ik dat we nog een finale ronde te gaan hebben. Het tweede team start op 1 september in Amersfoort. Het eerste team mag een week later in Zaandam aan de bak. Toch hebben we zo'n grote voorsprong, dat ik nu al zeker en tevreden ben over de promoties van beide teams."

Meer berichten