Life saver Ela Hutten zwemt de City Swim (foto: Vinnie de Laat van Click United)
Life saver Ela Hutten zwemt de City Swim (foto: Vinnie de Laat van Click United) (Foto: Vinnie de Laat van Click United)

Ela Hutten doet de City Swim

Door: Nanda van Heteren

'Mijn tante vecht nu tegen kanker'

Dordtse life saver Ela Hutten gaat zaterdag 31 augustus 2019 haar stad vanuit een ander perspectief bekijken: vanuit de gracht. Hutten zwemt 2,5 kilometer tijdens de vijfde achtereenvolgende editie van de Dudok City Swim To Fight Cancer 078 in Dordrecht. ,,Hopelijk halen we zoveel mogelijk geld op voor het onderzoek naar kanker."

DORDRECHT – Deelnemers zwemmen afstanden tussen de 250 tot 2.500 meter om zoveel mogelijk geld op te halen voor Fight Cancer. Dit is onderdeel van het KWF Kankerbestrijding kankerbestrijding (Koningin Wilhelminia Fonds). In 2018 deden 440 deelnemers mee. Op de evenementendag werd bekend dat er 215.000 euro was opgehaald, het definitieve eindbedrag is 225.165 euro. Het bedrag werd toen gebruikt om het wetenschappelijk onderzoek naar kanker, onder toezicht van het KWF te financieren. Internist hematoloog Mark-David Levin gebruikt het voor zijn leukemieonderzoek in het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis locatie Dordwijk.

Hutten heeft zwemmijlen ervaring, maar zwemt dit jaar voor het eerst mee op het evenement. ,,Ik twijfelde al een aantal jaar. Nu werd ik benaderd door Arjen de Bruin van de reddingsbrigade Dordrecht en toen dacht ik meteen, dit moet ik doen. Mijn tante vecht op dit moment tegen kanker. Zij heeft al vreselijk veel behandelingen moeten ondergaan, onder andere chemokuren en een stamceltransplantatie. Elke keer hopen we toch nog op een medisch wonder wat mijn tante beter gaat maken, maar die kans is helaas erg klein. Verder heb ik al meerdere familieleden verloren aan verschillende vormen van kanker. Ik vind het fijn dat ik mij nu ook kan inzetten met iets waar ik goed in ben en doe dan ook mijn best zoveel mogelijk geld op te halen."

De zwemster verwacht 'een heel mooi en gezellig evenement'. ,,Met een leuke City Swim door de binnenstad van Dordrecht. Ik hoop dat we dan met zijn allen zoveel mogelijk geld kunnen ophalen voor onderzoek naar kanker. Het meeste kijk ik uit naar het zwemmen zelf. Het lijkt mij een hele belevenis om zo hard mogelijk een rondje door de stad te zwemmen. En dit te ervaren met zoveel andere enthousiaste zwemmers. Met de reddingsbrigade varen we hetzelfde rondje weleens op onze boards en ski's. Zwemmend hebben wij dit nog nooit gedaan, dus het lijkt me heel mooi om dit ook zwemmend gedaan te hebben."
Sportief zijn, een goede conditie hebben en regelmatig gezwommen hebben, zijn in de ogen van Hutten de sleutelwoorden voor een goede voorbereiding op de City Swim. ,,Verder zou ik adviseren om ook in buitenwater te gaan zwemmen. Dit is namelijk heel anders dan in een zwembad. Je zicht is veel minder goed, er kan stroming staan en er is vaak niet binnen enkele meters een kant die je vast kunt grijpen. Het belangrijkste is dat je, je op het gemak voelt in het water. Verder zou ik adviseren nooit alleen te gaan zwemmen in buitenwater, zorg altijd dat er iemand bij je in de buurt is."

Meer berichten