De Ark van Noach in Dordrecht | Foto: Pxhere

Dordtse mysteries: wat is er met de Ark van Noach gebeurd?

Dit is een ingezonden bericht, iedereen kan een bericht inzetten via onze website 

Lisanne Doff

Zeven jaar geleden meerde de replica van de Ark van Noach in Dordrecht aan. De Noord-Hollandse aannemer Johan Huibers bouwde met een groep particuliere bouwers de houten boot van 30 meter breed, 23 meter hoog en 135 meter lang. Tot januari 2016 was de ark op de Stadswerven te bekijken, maar wat is er daarna mee gebeurd?

In drieënhalf jaar tijd bezochten zo'n 280.000 bezoekers de ark, die zeven etages telt. Binnenin de ark stonden honderden dieren van kunststof en toen het bouwwerk open was voor publiek waren er zelfs levende dieren te zien. Verder was er een filmzaal, een openluchttheater, expositieruimten en een restaurant. Aannemer Johan had op meer bezoekers gehoopt en had een aantal van 1,2 miljoen mensen in gedachten. Toch was hij niet ontevreden over het bezoekersaantal.

Voordat de grote versie van de Ark van Noach in Dordrecht aanmeerde, maakte Johan al een kleiner exemplaar van 70 meter lang. Daarmee ging hij op tournee langs 24 plaatsen in Nederland. Toen was er veel meer belangstelling voor. Tussen 2007 en 2010 trok de 'kleine ark' 650.000 bezoekers.

In 2016 moest de grote ark plaats maken voor nieuwbouwwijk Stadswerven. Het houten gevaarte vertrok richting Rio de Janeiro, omdat Johan hem tijdens de Olympische Spelen die dat jaar in Brazilië plaatsvond, wilde laten zien aan het grote publiek. Maar dit plan mislukte, omdat er geen duwer of sleper te vinden was die de lange ark de Atlantische Oceaan over kon varen. Het schip strandde bij Krimpen aan den IJssel waar het bleef liggen zonder open te gaan voor publiek.

De tekst gaat verder onder de foto's

Naar Israël

Maar Johan bleef niet stilzitten. Hij wilde de ark een nieuwe bestemming geven. Er werden onder andere plannen gemaakt om aan te meren in Houston, Texas of Seoul, Zuid-Korea. Maar deze plannen kwamen niet van de grond. Nu is er een nieuw plan: de Ark van Noach gaat naar Israël. Het plan om naar Israël te gaan, is al ontstaan in 2013. De bouwers van de boot hebben toen het hele land door gereden op zoek naar een geschikte plek, maar konden deze niet vinden. De plek die nu gevonden is, voldoet wel aan het juiste beeld.

Het is de bedoeling dat de ark volgend jaar wordt verscheept, want eerst moet de financiering rond zijn. Er is een bedrag van €700.000,- nodig, dus zijn ze op zoek naar investeerders. Johan Huibers heeft er in ieder geval het volste vertrouwen in dat het dit keer wel gaat lukken.

Lees ook:

Sinds 24 juli staat het schroevendok van Straatman weer op de oude vertrouwde plek in de Wolweversha... Als je denkt aan een toeristische trekpleister in Dordrecht, denk je al snel aan de Grote Kerk. Het ...

Dordtse mysteries: hoe komt het Bagijnhof aan zijn naam?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. En soms kom je er zo vaak dat je er niet eens bij ...

Dit artikel komt van indebuurt.nl/dordrecht. Meer inspirerende verhalen over Dordrecht lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten