Foto: indebuurt Dordrecht

AJ switchte van mode en onderwijs naar zijn eigen vintage fietsenbedrijf

Dit is een ingezonden bericht, iedereen kan een bericht inzetten via onze website 

José de Jong

"Zo, dat is een knappe fiets!" Het was een uitspraak die het leven van AJ van Geldere veranderde. "Ik had een vintage fiets gekocht en zelf opgeknapt, en daarover kreeg ik complimenten. Het meisje die mijn fiets knap noemde, kocht hem uiteindelijk en zo begon mijn eigen bedrijf Knappe Fiets."

"Ik heb geen technische achtergrond, dus de start van mijn bedrijf was er eentje van vallen en opstaan. Wat ik toen vooral miste, was een creatieve uitlaatklep. Ik heb namelijk lang gewerkt in de fashion retail en kwam daarna in het onderwijs terecht. Interesse in vintage had ik altijd al, en zo kwam ik bij vintage fietsen terecht."

"De techniek van oude fietsen vind ik erg interessant, maar het is vooral iets moois maken voor mensen dat ik tof vind. Voor mij is een fiets een onderdeel van mijn persoonlijkheid. Daarom kijk ik ook ter inspiratie naar andere landen. In Berlijn of New York bijvoorbeeld is je fiets echt een accessoire, een verlengstuk van hun identiteit. Ze letten er op hoe de fiets eruit ziet. Daardoor gaan ze ook anders om met hun rijwiel. Hier in Nederland gooien we ze soms tegen een schuurtje en staan ze in weer in wind buiten. Dat vind ik zonde. Echt, de beste tip die ik kan geven is om na een regenbui je fiets af te nemen met een oude theedoek. Dan gaat hij veel langer mee."

Het interview gaat verder onder de foto.

Omdat AJ het belangrijk vindt dat een fiets bij zijn nieuwe eigenaar past, maakt hij rustig kennis met zijn klanten. "Voor mij is het belangrijk dat een fiets de identiteit van zijn berijder benadrukt. Ik zie de fiets als een metafoor en door te praten over het rijwiel, leer ik de mensen echt kennen. Gebruiken ze de fiets voor woon-werkverkeer, zijn ze gewend om op een oude fiets te rijden? Want een vintage fiets is wel even wat anders. Zo zit de versnelling soms op je frame in plaats van aan je stuur. En omdat de fietsen een eigen leven leiden krijgen ze soms wel eens een naam."

'Ik ben blij dat ik mijn creativiteit kwijt kan'

Zo'n knappe fiets heb je niet in een uurtje gemaakt, weet hij. "Mijn fietsen koop ik overal in. Als een fiets in redelijke staat is, is het vooral een kwestie van goed schoonmaken en wat dingen monteren. Dan ben ik met een uurtje of acht klaar. Maar moet er veel gebeuren dan kan ik zo een werkweek bezig zijn. En dat doe ik naast mijn vaste baan in het onderwijs. Toch ben ik blij dat ik iets heb waar ik mijn creativiteit in kwijt kan."

"Eigenlijk heb ik een grote scheppingsdrang, dat had ik als jongen al. Vroeger tekende ik veel en als zestienjarige ging ik vaak met een rugzak vol spuitbussen op pad. In mijn huidige werk ben ik veel bezig met mijn hoofd, maar ik ben best wel een dynamische jongen. Werken aan mijn fietsen geeft me heel veel rust."

Het interview gaat verder onder de foto.

Goedkeuring van boven

Sommige fietsen blijven hem bij. "Bea van Koning Koffie wilde bij haar trouwen een fiets cadeau doen aan haar man. Daar mocht ik bij helpen. En André vroeg of ik een oude fiets van zijn oom kon restaureren. Die Gazelle uit 1982 was in verloop van tijd omgebouwd tot een rijwiel met meer comfort en ik mocht hem zelf nieuw leven geven. Hij vertelde me dat hij op de terugweg naar huis van bovenaf voelde dat het goed was. Maar als ik mijn eigen verwachtingen overstijg, dan is dat het allermooist."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/dordrecht. Meer inspirerende verhalen over Dordrecht lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten