Foto: Body Stress Release Didi Visscher

Didi Visscher vertelt over de kneepjes van haar vak: '(Werk)stress eruit, veerkracht terug!'

José de Jong

Dit jaar verhuisde Didi Visscher vanuit Bergen op Zoom naar haar geboortestad Dordrecht. In het monumentale pand van Villa Rozenhof heeft ze haar praktijk voor Body Stress Release (BSR): "Ik heb zelf ervaren wat deze therapie voor je kan doen."

We betreden de trap naar het mooie pand en bewonderen het gebouw, maar al snel heet Didi ons welkom in haar praktijkruimte. Een lichte muntgeur en subtiele achtergrondmuziek verwelkomen ons en meteen valt ons één ding op: de behandeltafel die schuin omhoog staat. "Dat is bewust zo. Als mensen zelf op een behandelbank moeten klimmen, dan liggen ze allesbehalve ontspannen. Doordat je op het voetenplankje stapt en ik de tafel kantel, ervaren ze al een stukje ontspanning. Zo heb ik het zelf ook ervaren."

Ze leerde BSR kennen toen ze met gezondheidsklachten rondliep. "Ik heb altijd al interesse gehad in natuurlijke geneeswijzen. Toen ik zelf migraine en rusteloze benen had, ging ik op zoek naar wat mij het beste kon helpen. Bij een therapeute die BSR toepaste, voelde het gelijk goed. Ik volgde de opleiding in Zuid-Afrika waar de techniek is ontwikkeld, en alleen daar kun je BSR-therapeut worden. Jaarlijks worden er zo'n vierentwintig studenten uit de hele wereld toegelaten, dus dat is best bijzonder. We hebben in ons land zo'n honderdveertig practitioners, zoals we de therapeuten noemen."

Het interview gaat verder onder de foto.

Dat ze niet piepjong was toen ze de opleiding volgde, zag ze niet als iets negatiefs. "Ik was 57 toen ik de studie volgde. Mijn leeftijd heeft me juist veel levenservaring gegeven en dat vind ik belangrijk. Ik bouw een relatie op met mijn cliënten. Vanwege mijn brede achtergrond, heb ik makkelijk een raakvlak met hen. Daardoor heb je een gelijkwaardige relatie. Een sessie begint ook altijd met een gesprek en aandacht, waardoor cliënten helemaal tot rust komen. Je hebt wederzijds vertrouwen nodig voor de beste resultaten."

Het interview gaat verder onder de video.

Hoe we zelf leven heeft een grote invloed op onze gezondheid: zorg je voor genoeg in- en ontspanning, eet je gezond, beweeg je verantwoord? En soms gebeuren er dingen die we niet in de hand hebben. Daar kun je stress van krijgen en misschien heb je dat niet eens door. De stress is dan wel een belangrijke oorzaak van veel soorten pijnklachten, gespannenheid, slaapproblemen of vermoeidheid. Stress geeft overbelasting en spanning op de spieren. Een lichaam verliest zijn lichamelijke en mentale veerkracht en geneest steeds minder goed.

BSR is een gezondheidstechniek die gebaseerd is op het natuurlijke vermogen van het lichaam om te herstellen. "Door al het dokteren vergeten de mensen wel eens dat het lichaam zelf eigenlijk het meeste genezingswerk doet", legt Didi uit. "Kijk maar eens naar wat er gebeurt wanneer je in je vinger snijdt. Pleister erop en een paar dagen later zie je er niets meer van. Ook een botbreuk geneest het lichaam zelf; de dokter zet alleen het bot weer goed tegen elkaar. Dat is eigenlijk een techniek. In wezen doet de BSR practitioner hetzelfde, want deze techniek helpt het lichaam om de vastgezette spierspanning los te laten zodat het genezingsproces (weer) op kan komen."

'Als ik iemand door een moeilijke tijd kan helpen, is dat het mooiste'

Didi ziet diverse soorten mensen in haar praktijk. "Dat de mensen hier zo verschillend zijn, vind ik ontzettend leuk. Ik hoor zulke boeiende verhalen, en soms ook schrijnende gevallen. Maar het is vooral de positieve feedback die me goed doet, zoals van een vrouw die ik behandelde. In vier maanden tijd werd haar man ziek en overleed hij. Maar ze bleef in die periode wel komen voor behandelingen, juist omdat het haar zo goed deed. Dat ik eraan kan bijdragen dat ze zo'n moeilijke periode doorstaat, is het mooiste. En als ik cliënten hoor zeggen dat zij hun leven weer terughebben omdat hun klachten afnemen, ben ik blij dat ik dit werk doe!"

Even naar de BSR-therapeute

BSR is nog niet zo bekend in Nederland en dat vindt ze jammer. "Wanneer een cliënt hier is en hij of zij gebeld wordt, hoor ik ze soms zeggen dat ze bij de dokter zijn, wat ik natuurlijk niet ben. Ik hoop dat BSR net zo bekend wordt als bijvoorbeeld fysiotherapie. Als mensen kunnen zeggen dat ze bij de BSR-therapeut zijn en iedereen begrijpt wat ze bedoelen, dan heb ik mijn doel behaald."

Misschien vind je dit ook wel interessant:

Je bent er misschien weleens met je kind geweest of hebt er een cadeautje gekocht voor een jonge lez... Slager Dirk van Nugteren keerde tien jaar lang het slagersvak de rug toe. Totdat hij de kans kreeg s...

Peter van den Berg neemt Rood, wit & rosé over: 'Dit is wat ik altijd al wilde'

Rood, wit & rosé krijgt een nieuwe eigenaar vanaf 1 april. En nee, dat is geen grap. Vinoloog Peter ...

Dit artikel komt van indebuurt.nl/dordrecht. Meer inspirerende verhalen over Dordrecht lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten