Foto: ANP

Dordtse mysteries: wat doen al die groene vogels in Dordrecht?

Lisanne Doff

In Dordrecht vliegen ze rond en ze poepen alles onder: de halsbandparkiet. Waar komen die groene vogels vandaan en wat doen ze hier?

Onze stad heeft te maken met de toenemende populatie van de halsbandparkiet. Fruittelers in de Drechtsteden nemen hun maatregelen, omdat het diertje schade aanbrengt aan fruitbomen. Het kleine vogeltje pikt één hapje uit een appel en vliegt vervolgens door naar een nieuw exemplaar. Telers kunnen hun oogst weggooien, als de parkiet toeslaat:?het fruit rot en is onverkoopbaar. Er worden nu laser-apparaten aangeschaft om de vogel weg te jagen.

De gifgroene, luidruchtige halsbandparkieten komen eigenlijk uit India en Centraal-Afrika. Maar al sinds de jaren '60 vliegen ze in Nederland rond. In onder andere Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd de vogel uitgezet. En wat bleek, de beestjes kunnen hier best goed overleven. Inmiddels zijn er in meerdere Nederlandse steden heuse halsbandparkiet-bolwerken.

Pindaslingers

In Nederland zijn zo'n 12.000 halsbandparkieten te vinden. De parkieten komen vooral in de grote steden voor omdat ze, in de winter, afhankelijk zijn van bijvoeding. Zonder de bekende pindaslingers kunnen de vogeltjes niet overleven. Blijkbaar hangen we daar genoeg van op in Dordt, want je hoort en ziet de beestjes overal.

Bron: Npo radio 1 , Vogelbescherming , Sovon

Lees ook:

Zeven jaar geleden meerde de replica van de Ark van Noach in Dordrecht aan. De Noord-Hollandse aanne... Als je denkt aan een toeristische trekpleister in Dordrecht, denk je al snel aan de Grote Kerk. Het ...

Dordtse mysteries: dit is waarom het Achterom zo heet

Sommige straatnamen klinken voor ons heel gewoon. Het Bagijnhof of bijvoorbeeld de Lijnbaan. Maar nu...

Dit artikel komt van indebuurt.nl/dordrecht. Meer inspirerende verhalen over Dordrecht lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten