Mark van der Wiel, badmeester in Sportcentrum Papendrecht (foto: Nanda van Heteren)
Mark van der Wiel, badmeester in Sportcentrum Papendrecht (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Badmeester: stimulans voor iedereen

Door: Nanda van Heteren

'Ik geniet van het leven'

Jong, oud en iedereen die het zwembad in Sportcentrum Papendrecht bezoekt, komt sinds 1 juni 2018 in aanraking met geboren Papendrechter Mark van der Wiel. Hoewel hij tegenwoordig op het Dordtse eiland woont, is hij dertig uur per week als badmeester actief in zijn geboorteplaats. ,,Mensen blij maken, daar word ik gelukkig van."

PAPENDRECHT – 'Hé kanjer, gaat hartstikke goed!', 'goed zo, nu doorgaan', 'jongens, zet hem op', horen gasten van het Sportcentrum Papendrecht regelmatig door het zwembad wanneer Van der Wiel langs de badrand staat.

Of hij nou kinderen leert zwemmen tijdens het A, B, C diploma of toezicht houdt bij het recreatief zwemmen, de badmeester stimuleert iedereen om met een tandje harder te gaan om alles (en meer) uit zichzelf te halen.


,,Ondanks mijn jonge leeftijd (Van der Wiel is op 2 augustus 1996 geboren, red.), heb ik veel meegemaakt in mijn leven. Daardoor heb ik geleerd dat dingen waar je geen invloed op hebt, je lekker moet laten. Je moet juist gaan voor dingen waar je wel invloed op hebt, daar kan je je op focussen."

Om die reden loopt de geboren Papendrecht ook van 's morgens vroeg tot 's avonds laat met een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht.

,,Dat is hoe ik ben. Ik bekijk de dingen graag positief en help anderen waar ik kan daar ook een handje mee. Humor speelt voor mij ook een grote rol, ik geniet van het leven en ik hoop dat onze gasten dat ook doen tijdens of na hun bezoek. Daarom vind ik het zo belangrijk om hen te stimuleren, enthousiasmeren en een veilig gevoel te geven in ons Sportcentrum."

Mensen blij maken gaat van der Wiel heel natuurlijk af. ,, Dat hoort ook echt bij mij. Dat is een van de redenen dat ik dit beroep heb gekozen. Een ander aspect is de sport zelf. Van zwemmen krijg ik altijd een gevoel van de zomer. Dat is voor mij de leukste periode van het jaar, omdat de zon natuurlijk schijnt, er veel te doen is en mensen onder elkaar komen. Zij zijn vaak vrolijker in de zomer."

Het lesgeven is 'het leukste dat er voor de badmeester is'. ,,Het vak zwemmen is moeilijk, het is echt een puzzel om kinderen te leren zwemmen tijdens hun A, B of C. Tegelijk vind ik het ook leuk om de andere doelgroepen zoals jongeren en volwassenen te helpen bij hun sportieve doelen."

Van der Wiel heeft nog een doel. ,,Ik zou het leuk vinden om zoveel mogelijk jongeren in het zwembad in te krijgen, zodat zij een leven lang kunnen genieten van het zwemmen. Het is een sport die goed voor je gewrichten is, je veel plezier brengt en veel sociale contacten oplevert. Heel tof als wij als Sportcentrum daarin kunnen helpen."

Meer berichten