Foto:

Annette Vos: waar gehakt wordt…

'Waar gehakt wordt, vallen spaanders', luidt een bekend preekwoord. Daar moest ik laatst aan denken toen ik een foto van een paar jaar tegenkwam, waarop mijn man poseert met zijn halve hand in het verband. O ja! Het stond me ineens weer helder voor de geest…

Mijn man werkt in de horeca en komt altijd laat thuis. Het was rond middernacht en ik sliep al, toen hij me met veel kabaal wakker maakte. Hij zag wat groenig en wilde weten waar ik de pleisters bewaarde.

Gealarmeerd stond ik op en stommelde naar beneden. Daar bleek de hele keuken onder het bloed te zitten. Bedremmeld vertelde mijn man wat er gebeurd was: hij kwam thuis, had trek, besloot voor zichzelf wat blokjes kaas af te snijden… en sneed vervolgens met het net aangeschafte, vlijmscherpe mes, in zijn duim.

Ik keek nog eens goed en het werd me al snel duidelijk: dit gaan we niet redden met pleisters. Na telefonisch overleg met de huisartsenpost konden we gelukkig snel terecht en met de gewonde duim in een theedoek gewikkeld reden we door de stille straten.

Het was een vreemde gewaarwording om ineens, in het holst van de nacht, als patiënt in de wachtkamer te zitten. Manlief werd vriendelijk ontvangen door de dienstdoende huisarts, die de wond netjes heeft gehecht. De triagist deed de nazorg en legde uit dat de hechtingen na een week door de eigen huisarts mochten worden verwijderd.

Mocht u zich in de toekomst óók met een wond die gehecht moet worden vervoegen bij de huisartsenpost, dan is de kans groot dat u niet door een huisarts, maar door een triagist wordt geholpen. Op de post zijn we druk bezig met het opleiden van de triagisten tot 'Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH).

Tijdens deze SOH-opleiding worden cursisten geschoold in het zelfstandig afhandelen van eenvoudige medische klachten, zoals brandwonden, schaafwonden, tand door de lip en insectenbeten. Hechten, van bijvoorbeeld een gehavende duim, wordt daarbij als vervolgcursus aangeboden.

Behalve dat we op die manier huisartsen ontzorgen, en die daardoor meer tijd hebben voor patiënten met grotere zorgvragen, maakt het het werk voor de triagist ook beduidend interessanter. Om maar met een ander spreekwoord te eindigen: twee vliegen in één klap!

(Annette Vos is locatiemanager bij de huisartsenpost)

Meer berichten