De eerste vruchten van de ProefTuin: de pompoenen zijn rijp.(Foto: Tony Spaans)
De eerste vruchten van de ProefTuin: de pompoenen zijn rijp.(Foto: Tony Spaans) (Foto: )

Van VoedselBos naar ProefTuin

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - Veranderingen. We maken er zoveel mee, dat we bijna zouden vergeten dat ProefTuin BuitenZinnig begonnen is als een initiatief om een VoedselBos te bouwen. Allerlei activiteiten die momenteel gaande zijn in ProefLoklaal BuitenZinnig sluieren dit oorspronkelijke initiatief nog meer, zo lijkt het. Echter, niets is minder waar.

We hebben onze doelen bijgesteld naar haalbaarheid. Minder hectares grond ter beschikking, een andere opzet waarin we volledige autonomie inruilden tegen vruchtbare samenwerking. Een parkachtige proeftuin in plaats van een heus, zichzelf regulerend bos.

Veel elementen hebben we behouden; eetbare planten, kruiden en bomen. Een plek om aan de slag te gaan, de handen uit de mouwen te steken en tegelijkertijd een rustoord, om te vertoeven in de zon op het terras. En in elke handeling, toegepast of op papier lag een streven. Ontwikkelen is schrappen, proppen papier weggooien en nieuwe vellen vol schrijven. Er is een wereld van verschil tussen datgene wat je in je hoofd hebt en datgene dat ook daadwerkelijk te realiseren valt. En ergens ook weer niet; ideeën in je hoofd hebben nog geen wortels. Het zijn flarden van wensdenken en idealen. Zij zweven door een luchtruim zonder grond. Daar waar zij uiteindelijk landen veranderen zij in tastbare zekerheden.

Ineens verschijnt er een kas, een gedenkboom geplant door de nabestaanden van een bosbouwer die ons ontvallen is, een rolstoelvriendelijk pad waar het malse gras doorheen groeit. Elementen die we nooit getekend hebben, die we nooit konden bedenken vooraleer de ProefTuin zoals deze er nu ligt, gestalte kreeg.

We hebben ons druk gemaakt om de hoogte van de bomen; thans kappen we zelfs bomen daar zij ziek zijn of teveel schaduwen werpen. We hebben ons het hoofd gebroken over de aanwezigheid van water in het voedselbos en ziet: er loopt een vaart door de ProefTuin waaruit wij naar hartenlust kunnen putten. En we hebben elke week zorgen gehad over de samenkomst van de elementen zon, water en wind om toch maar tot een vruchtbaarheid te komen die past binnen de principes van de permacultuur en ziet: het werkt nog ook. Het werkt, de ProefTuin levert ons die resultaten. We hebben de bodem zo goed ingericht en opgebouwd dat wij thans letterlijk de eerste vruchten van haar mogen plukken: onze pompoenen zijn rijp.

Veranderingen. Opnieuw treden zij op en zorgen voor wendingen. De keuken in het ProefLokaal staat nu nog vol met zeepproducten, maar ras zal dit anders worden. Pompoenen rijpten, maar inmiddels ook courgettes en augurken, appels, peren, aardbeien. De ProefTuin is er klaar voor om ons te gaan voeden.

Provincialeweg 80, 3329 KP Dordrecht

www.stichtingbuitenzinnig.nl

Meer berichten