Arie Pankras sr met zijn zieke petekind Luc Schroots. (foto: pr)
Arie Pankras sr met zijn zieke petekind Luc Schroots. (foto: pr) (Foto: )

Arie Pankras loopt marathon voor zijn zieke petekind

Door Fred van Dongen

Dordrecht - Dordtenaar Arie Pankras sr. is al enige tijd druk aan het trainen om zijn zieke petekind Luc Schroots (21) te helpen. Luc heeft de spieraandoening FOP (Fibrodysplasia Ossificans Progressiva).

De 53-jarige Arie: "In Nederland zijn er tien personen bekend met deze aandoening. FOP is een zeldzame genetische aandoening waarin bot wordt gevormd in spieren, pezen, gewrichtsbanden en ander bindweefsel. Het uiteindelijk resultaat is dat mensen totaal verbotten, zodat ze eindigen in een zittende of staande positie. Hiervoor is nog geen medicijn en er is veel geld nodig voor onderzoek".

Geld dat Arie Pankras wil inzamelen met sportieve prestaties. Een sportieve vorm van crowd-funding dus. "Op zaterdag 5 oktober ga ik de kustmarathon in Zeeland lopen, 42 km en 195 meter. Gelijktijdig is dan in Haarlem het jaarlijkse FOP-symposium aan de gang. Daar is mijn vriend en petekind Luc aanwezig. Voor hem ga ik die marathon lopen. Na afloop ga ik naar Haarlem om een mooie cheque te overhandigen aan de stichting".

Voor Arie is Luc 'ondanks zijn aandoening een vrolijke en positieve jongen die nooit klaagt'. "Luc is niet alleen mijn petekind maar vanaf zijn geboorte ook vriend van mijn zoon Arie. Die speelt in het eerste van voetbalclub GSC ODS. Voor Luc is sporten er niet bij. Denk je eens in: een leven zonder sporten of gewoon jongen zijn en altijd pijn hebben…"

Arie over zijn sportieve en tevens charitatieve uitdaging: "Ik ga natuurlijk niet zomaar die marathon lopen. Ik volg sinds enkele weken een schema waarbij ik elke dag de nodige kilometers train. Mijn langste trainingsafstand zal 14 km zijn. Tijdens mijn voorbereiding hou ik via Instagram, Facebook en een speciale website iedereen op de hoogte van mijn vorderingen. Uiteraard hoop ik dat mijn volgers mij een beetje willen sponsoren via geef.nl zodat ik zaterdagavond 5 oktober een mooie donatie aan de FOP-stichting kan doen".

Een gemotiveerde Arie Pankras tot slot: "De FOP-stichting is ten opzichte van de bekende goede doelen maar heel klein. Ik mijn actie uit te dragen via familie, vrienden, bekenden en zakenrelaties. Ik wil mijn steentje bijdragen door zoveel mogelijk geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek en hoop zo op het medicijn voor ons vriendje".

www.arielooptvoorluc.weebly.com

Meer berichten