Henk Mesman aan het woord. (foto: Arco van der Lee)
Henk Mesman aan het woord. (foto: Arco van der Lee)

Beeld van De Witt krijgt weer groene achtergrond

Dordrecht – Er wordt gewerkt aan een nieuwe achtergrond voor het beeld van Johan en Cornelis De Witt op de Visbrug. Dat werd bekend aan het slot van de jaarlijkse herdenking op dinsdag 20 augustus.

Het beeld van de Gebroeders De Witt werd in 1918 onthuld. Op verzoek van beeldhouwer Toon Dupuis was de wand achter het beeld begroeid. Zo stak het beeld mooi af tegen de groene achtergrond. De begroeiing is in de jaren zeventig verwijderd. Sindsdien is achter het beeld een blinde muur zichtbaar.

Bij de herdenking in 2018 is aan wethouder Piet Sleeking gevraagd om de groene achterwand te herstellen. Dat lijkt nu te gaan gebeuren. De 'buurman' van het beeld vertelde dat hij een ambtenaar op bezoek heeft gehad. Hij wil graag meewerken, maar wil geen klimop tegen zijn geven aan. Er zou een constructie geplaatst moeten worden, waar planten tegenaan geplaatst kunnen worden. Daar wil de buurman aan meewerken. Ben Corino, initiatiefnemer van de herdenking, hoopt dat de groene achtergrond bij de herdenking in 2020 is hersteld.

Herdenking

De herdenking was op dinsdagavond 20 augustus werd bezocht door meer dan honderd mensen. Ze luisterden op de Visbrug naar een verhaal van Henk Mesman over de zuinigheid van Johan de Witt. Mesman legde voorafgaand aan zijn voordracht eerst bloemen bij het monument. Saskia Lensink sprak over de vrouwen in de omgeving van Johan en Cornelis de Witt. Kees-Jan Visser droeg een gedicht voor en Francesco Daniël zorgde voor de muzikale omlijsting.

Traditioneel heeft de plechtigheid ook een anarchistisch trekje. Ben Corino vraagt geen vergunning aan. Het verkeer gaat tijdens de herdenking dus gewoon door. Wie hier een bijdrage verzorgt, moet er rekening meer houden dat er een stadsbus, een auto of een motorfiets tussen het publiek en de spreker door rijdt. Links en recht van het monument stonden ook brommers en fietsen geparkeerd.

(Arco van der Lee)

Meer berichten