Floris Eland in de Aikido Hombu dojo in Tokio
Floris Eland in de Aikido Hombu dojo in Tokio (Foto: Floris Eland)

Van Dordrecht naar Tokio

Dordrecht - Zes maanden wonen en intensief trainen in een Aikido dojo in Japan. Floris Eland, 22 jaar uit Dordrecht, keerde onlangs terug van zijn avontuur in Tokio. Een half jaar lang was hij daar inwonend leerling aan de Hombu dojo, de bakermat van de krijgskunst Aikido.

“Iedere ochtend om 5 uur stond ik op om samen met de andere leerlingen de dojo schoon te maken. Daarna werd er getraind, gemiddeld zo’n 4 uur per dag. Het was een pittig regime, maar ik heb ontzettend veel geleerd en een geweldige tijd gehad.”

De ervaring van Floris is met recht bijzonder te noemen. Aikido is een traditionele krijgskunst, mensen van buiten Japan worden daarom zelden toegelaten als inwonend leerling. “Het was een hele eer dat ik werd toegelaten en een half jaar les heb gekregen van de beste Aikido leraren ter wereld.” Als kers op de taart heeft Floris in Tokio succesvol examen gedaan voor de tweede graad zwarte band.

Nu hij weer terug is in Nederland pakt Floris het trainen en lesgeven aan de kindergroepen weer op in de dojo aan de Jan Valsterweg in Dordrecht.

Wil je meer weten over Aikido, of een proefles meedoen? Kijk op aikidodordrecht.nl voor meer informatie.

Meer berichten