Burgermeester praat met buurtbewoners over herdenking voor slachtoffers gezinsdrama

Burgemeester Wouter Kolff laat weten dat er onder buurtbewoners wordt gesproken over een vorm van herdenking na het gezinsdrama dat zich afgelopen maandag afspeelde in de Sterrenwijk. "Als er behoefte is aan een stille tocht met eventueel een minuut stilte, een toespraak of iets in diens aard, dan gaan we dat gewoon mogelijk maken." Concreet is hierover nog niks bekend. 

Door Lex van Steenis 

Dordrecht - De eerste emoties deelden de buurtbewoners en andere betrokkenen dinsdagavond in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg waar de burgemeester een toespraak hield. "Na deze verschrikkelijke gebeurtenis zitten we met zoveel vragen. Op veel vragen hebben wij nog geen antwoord en op een aantal vragen zullen we misschien nooit een antwoord krijgen. Dat zorgt voor een mix van heftige emoties. Boosheid, onbegrip, intens verdriet en pijn. Die emoties heb ik ook ervaren in het contact met de families. Alle emoties vechten om voorrang. Dat is soms een worsteling, maar er moet ook ruimte zijn voor die emoties."

"Ik heb met mensen in de directe omgeving gesproken en proef veel saamhorigheid. Ik sprak een buurjongen die mij vertelde dat hij in zijn schoolklas twee minuten stilte ging organiseren. Het zijn vaak deze kleine lichtpuntjes die weer wat hoop geven en helpen om emoties een plek te geven. Laten we wat we voelen ook vooral met elkaar delen, ervoor elkaar zijn, elkaar steunen."

Het twaalfjarige slachtoffer Nicolle begon net aan een nieuwe fase in de brugklas op het Insula College waar ze een stap naar een toekomst zou zetten, een toekomst waarvan we nu weten dat die er nooit zal zijn. De groep 8 van Het Kristal die voor de zomer uit elkaar is gegaan, is afgelopen dinsdag bijeen geweest om te praten over het drama. "Ik hoop dat zowel de huidige als voormalige klasgenoten en leerkrachten steun bij elkaar kunnen vinden."

Naomi, het jongste slachtoffer uit het gezin was 8 jaar oud en zat in groep 5 van basisschool Het Kristal, op een steenworp afstand vanwaar zich maandagavond het drama afspeelde. De twee zussen zaten beide op een andere locatie van deze school. Op beide locaties is de impact op zowel de leerlingen, ouders en de leerkrachten enorm. Slachtofferhulp biedt hulp aan deze scholen.

De gedachten van de burgemeester gaan ook uit naar de hulpdiensten. De collega's van de politieman hebben maandagmiddag nog tot vijf uur gewerkt met deze collega, niet wetende dat er amper anderhalf uur later iets in zijn hoofd zal 'knappen'. Diezelfde collega's, dienstbaar zoals altijd, gingen af op deze melding. Een woordvoerster van de eenheid Rotterdam vertelt dat de gebeurtenissen een grote impact hebben op de collega's. ,,Collega's uiten dit naar elkaar en praten erover. Iedereen doet dat op zijn eigen manier."

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of via de chat. 

Hans Ouwerkerk
Meer berichten