De haven van Rhodos met eigen pentekening
De haven van Rhodos met eigen pentekening (Foto: Ferry)

Een soort van 'Kolossus van Rhodos' in Dordrecht?

Ik kon niet anders. Toen ik vandaag (2-9-2019) in het AD De Dordtenaar’’ een montagefoto zag van een megabeeld van stadsreuzin Hanneken van Dordrecht op de punt van de Stadswerven, was de vergelijking makkelijk te trekken met een ander beeld dat in besprak tijdens mijn Griekse geschiedenislessen in groep acht: ‘De Kolossus van Rhodos’. Als het beeld van de Dordtse kunstenaar Gerhard Lentink er komt - in augustus 2015 schreef de Dordtse AD-columnist er ook al een tweetal columns over - zal het inderdaad een enorm blikvanger gaan worden. Onze stad waardig.

Door Ferry Visser

Hanneken mag dan 17 meter hoog worden en gemaakt van staal, de Kolossus van Rhodos was 33 meter hoog en gemaakt van brons. Beide beelden hebben een verhaal. Hanneken was een reus en de Kolossus van Rhodos was een eerbetoon aan de God van de Zon, Helios.

Kolossus (Griekse mythologie)
Kolossus werd meestal afgebeeld met twee benen over de linker-en rechteroever van de haven van Rhodos. Een fakkel in zijn hand deed dienst als ‘vuurtoren’ en gaf daardoor ook de goede relatie met de God Apollo (God van het licht) weer. Het zat dus goed met de Goden van de Olympus.
De bouw werd gestart in 292 voor Chr. en staat bekend als één van de zeven wereldwonderen. Lang heeft het beeld er niet gestaan, want in 224 voor Chr. werd Rhodos getroffen door een aardbeving. Het beeld werd gedeeltelijk verwoest en zou pas in 654 na Chr. worden afgebroken en door de Arabieren zijn meegenomen. Het verhaal is natuurlijk leuk, maar de waarheid ervan, is nooit bekend geworden.

Hanneken (streeklegende)
In het artikel van het AD staat vermeld dat Hanneken een reuzin was. Elders op internet staat beschreven dat Hanneken en de andere reus Bamberg twee reuzen waren. Het is mij om het even. Beiden reuzen waren verantwoordelijk voor het graven van De Dordtse Kil. In die tijd was de rivier veel te ondiep en te gevaarlijk voor de scheepvaart. Om de stad Dordrecht een beetje te helpen gingen ze beiden aan de slag. De één bij de stad, de ander bij het Hollands Diep. Tja, dan vraag je erom hè! Ze komen verkeerd uit, worden boos op elkaar en Hanneken doodde in een driftbui Bamberg. Na zeven jaar was de klus geklaard maar kreeg de rivier wel een rare bocht (die later recht werd gemaakt).


Fantasie
De twee verhalen passen mooi bij elkaar. Beide beelden hebben te maken met het water. Hanneken zou een offerschaal gaan dragen. Wat mij betreft zou het mooi zijn als er in de offerschaal een lichtpunt (rood / groen) komt. De Kolossus droeg een schaal met vuur en werd gebruikt als vuurtoren.
Mijn fantasie gaat nog een stukje verder natuurlijk. Stel je eens voor dat de kunstenaar van Hanneke, het beeld net zo groot zou mogen maken als de Kolossus van Rhodos! Dus met het ene been op de punt van Stadswerven en het andere been aan de andere kant van het Wantij. Wie de haven van Rhodos kent weet dat de havenmonding ook niet zo groot is. “De poort naar Het Wantij’ is echt niet veel groter. In dat geval moet het beeld van Hanneken wel 2x zo groot.
In New York staat het Vrijheidsbeeld van 93 meter hoog. In Rio staat een 38 meter hoog beeld van Christus de Verlosser. Beide beelden zijn van steen. Iets dichter bij huis staat in Parijs een stalen eyecatcher. De Eiffeltoren doet het met zijn 300 meter ook goed bij de toeristen. En mogelijk dadelijk in Dordrecht een nieuwe trekpleister: ‘Hanneken, een reus met een verhaal.’

Crowdfunding
Ik verheug me in ieder geval nu al op de crowdfunding die gaat komen als het sein op groen gaat. Ik zag ergens op de Vissersdijk een heuse ridder staan, gemaakt van allerlei metalen onderdelen. Het beeld wordt iedere dag mooier. Door roestvorming leeft het beeld. Als het doorgaat gaat Hanneke dadelijk ook leven. En wie weet ook in de harten van de Dordtenaren. Want, kende u het verhaal van de reus?

Meer berichten