Email

Repair Café Dordrecht Centrum: Helft Nederlanders vindt 100 euro grens reparatie

Voor de meeste Nederlanders is de keus tussen vervanging en reparatie van een kapot product een geldkwestie. Ruim 61 procent van de mensen besluit pas bij nieuwwaarde van meer dan 100 euro te besluiten tot reparatie. Dat de helft hiervoor kiest is vreemd, want meer dan 59 procent vindt het zonde kapotte dingen weg te gooien. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van SIRE. Met de campagne 'Waardeer Het. Repareer Het' hoopt SIRE meer mensen te bewegen hun kapotte spullen te laten repareren.

Kleine huishoudelijke apparaten belanden sneller bij het afval. Ruim driekwart van de Nederlanders is er van overtuigd dat het goedkoper is nieuw te kopen. Zo worden kleding, speelgoed, strijkijzers, koffers en koffiezetapparaten het vaakst direct weggegooid als het 'kapot' is. Nederlanders zijn zuiniger op hun fiets, laptop, naaimachine en telefoon. "Helaas verdwijnen veel spullen bij het afval. Maar als iets kapot is, is het nog niet waardeloos. Het lijkt erop dat we zijn vergeten wat de waarde van onze spullen is. Ooit waren we gewend dingen zelf te repareren, nu kiezen we vaker voor gemak en vervangen we spullen liever," zegt Lucy van der Helm, directeur van SIRE. "Dat is doodzonde, want zo gooien we waardevolle spullen onnodig weg, terwijl je die veel langer kunt gebruiken als je ze repareert."

5-jarig bestaan

"Dat zeggen wij nu al vijf jaar lang: weggooien is zonde. Ik doe mee bij het repareren, want het is fijn om iets met je handen te doen. En er zitten bij ons een aantal goeie klussers, als je daarnaar kijkt, daar word je niet dommer van. Het is hartstikke leuk om zo met elkaar bezig te zijn," vertelt Hans Muilkens, vrijwilliger bij Repair Café Centrum. Hij is sinds een paar maanden secretaris, vervangt Leo Jabaaij, motor en mede-oprichter. "Op 21 september vieren we ons 5-jarig bestaan met een Repair Café met een feestelijk tintje. Wethouder Rik van der Linden komt, Leo Jabaaij en nog vele anderen. We hopen natuurlijk ook veel bezoekers te ontvangen met hun te repareren spullen."

Programma:

10.00-12.00 uur regulier Repair Café

12.00-12.30 uur Binnenkomst genodigden

12.30-13.00 uur Welkom en toespraken

13.00-15.00 uur Hapje en Drankje

Repair Café Centrum

Wijkcentrum StaPal

Otto Dickeplein 4

Open:

Elke 3e zaterdag van de maand, van 10.00-13.00 uur

Meer berichten