32.500 bezoekers genieten van zonnige Open Monumentendagen in Dordrecht

Afgelopen weekend openden in Dordrecht 66 bijzondere monumenten hun deuren tijdens de Open Monumentendagen. Circa 32.500 bezoekers maakten nader kennis met de vele monumenten die de stad rijk is. De landelijke cijfers zijn nog niet bekend, maar net als voorgaande jaren behoort Dordrecht met dit aantal ongetwijfeld tot de best bezochte steden. In het kader van het landelijke thema 'Plekken van Plezier' was er in en rondom de historische binnenstad van alles te doen.

Dordrecht - De Open Monumentendagen startten op vrijdagmiddag met de presentatie van het pas gerestaureerde, iconische Dok Straatman. Speciaal voor het thema zette Schouwburg Kunstmin op zaterdag haar deuren open en leidde haar gasten rond. Grote publiekstrekkers waren ook dit jaar de Grote Kerk en het Stadhuis.

Ook in de andere monumenten kwam het thema tot leven door speciale activiteiten. Zo organiseerde de Rechtbank demonstratiezittingen (natuurlijk gerelateerd aan het thema), konden bezoekers deelnemen aan mini-rondleidingen bij distilleerderij Rutte en stelde het Patriciërshuis haar pas gerenoveerde 17e-eeuwse kelder open, mét figuranten. Het recentelijk in Huis Roodenburch heropende Bluebirds in the Backyard beleefde haar eerste Open Monumentendagen en trok veel geïnteresseerden. Daarnaast toonden vele tientallen pandeigenaren en vrijwilligers vol trots hun pand en vertelden over de geschiedenis en toekomst ervan.

Muzikale Monumenten

Op zaterdag konden bezoekers in het kader van de Nationale Orgeldag in diverse kerken zelf het orgel bespelen. Zondag stond in het teken van Muzikale Monumenten, waarbij in een zevental monumenten doorlopend gratis voorstellingen werden gegeven. Deze konden over de hele dag rekenen op vele honderden bezoekers. Dankzij het mooie weer konden bezoekers ook buiten al op diverse locaties genieten van een muzikale verrassing.

Thematische activiteiten

Op zaterdag en zondag stonden verschillende wandelingen op het programma. Speciaal voor dit thema stelde journalist en schrijver Frits Baarda een themawandeling samen langs alle befaamde Dordtse Plekken van Plezier. Een drukbezocht hoogtepunt waren daarnaast het speciaal voor kinderen neergestreken 'nostalgische familiecircus met een knipoog' in de Kloostertuin en de salsaworkshop in het voormalige Café Americain (tegenwoordig Bibliotheek AanZet). Ook de Restauratiebeurs VAKWERK, waar bezoekers vakmensen konden spreken over de verschillende vormen van onderhoud en restauratie van monumenten, was op zaterdag op haar nieuwe locatie in de Grotekerkstuin een succes.

Kinderactiviteiten

Op vrijdagmiddag werd het evenement afgetrapt met de Klassendag. Driehonderd basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 namen deel. Zij kregen in de ochtend op school les over monumenten en namen 's middags onder begeleiding van een gids een kijkje in speciaal hiervoor opengestelde monumenten. Onder andere 't Zeepaert, het Onderwijsmuseum en de Augustijnenkerk verzorgden rondleidingen.

Dordrecht kijkt terug op een zeer geslaagde editie van dit jaarlijkse evenement. Volgend jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op 12 en 13 september met een nieuw thema.

De Open Monumentendagen in Dordrecht worden jaarlijks georganiseerd door Dordrecht Marketing, in opdracht van de gemeente Dordrecht.

Meer berichten