Foto: Anton Sinke

Marinus van den Berg maakt praten over de laatste levensfase bespreekbaar

Het Spectrum De Rozenhof, unit voor palliatieve zorg, bestaat in oktober 10 jaar. Om daarbij stil te staan, geeft geestelijk verzorger/ pastor Marinus van den Berg woensdag 9 oktober de lezing 'Als het einde naderbij komt'. Op een menselijke manier maakt hij het praten over afscheid en dood bespreekbaar.

Dordrecht - Marinus van den Berg over die laatste levensfase: "Het einde van het leven kan er ineens zijn. Ook als het verwacht werd, komt het toch nog onverwachts. Of het einde van het leven laat lang op zich wachten en vragen mensen zich af hoe lang het nog duurt", vertelt Van den Berg. "Het einde kan het einde zijn van een zeer zware tijd. Het kan een opluchting en een gemis tegelijk zijn. Het verandert ieders leven. Soms was dat al anders omdat iemand je niet meer (her)kende."

Hoe gaan we met elkaar om als dat einde inzicht komt? Verstaan we elkaar? Hoe kunnen we elkaar steunen? Daarover vertelt Marinus van den Berg meer tijdens de lezing.

Pijn en verdriet benoemen

Van den Berg heeft tientallen succesvolle boeken geschreven over thema's als rouw, verlies en sterven en is een veelgevraagd spreker op lezingen en symposiums. Rode draad in zijn werk: omgaan met de dood moet je niet wegstoppen. De dood hoort bij het leven. Van den Berg: "Door met elkaar te praten kun je leren op een menselijke manier om te gaan met afscheid en de dood. Uit reacties na lezingen hoor ik dat ik normale woorden kan geven aan dat wat anderen meemaken. Daar is behoefte aan. Niet aan theoretische verhalen of academische praat."

"Er is veel verdriet, veel pijn en veel verwarring onder de mensen, als gevolg van ervaringen die met sterven te maken hebben. Op de avonden die ik verzorg, mag dat benoemd worden. Ik hoor vaak terug dat 'eindelijk' alles een keer gezegd mag worden. Over die pijn en dat verdriet. Niemand hoeft te huilen, maar tegelijkertijd geldt ook dat niemand flink en sterk moet zijn. Ik creëer op die momenten kleine oasen in de samenleving."

Jubileumweek

Het 10-jarig bestaan van Het Spectrum De Rozenhof krijgt op meerdere momenten aandacht. Zo verzorgt zangeres Sanne een intiem optreden voor de gasten die er verblijven. 

Voor (oud-)medewerkers, vrijwilligers en betrokken is er zaterdag 12 oktober, de Dag van de Palliatieve Zorg, een High Tea om met elkaar herinneringen en anekdotes te delen.

Aanmelden

De lezing 'Als het einde naderbij komt' is voor alle geïnteresseerden en vindt plaats in de Hofzaal van Het Spectrum De Sterrenlanden aan de Minnaertweg 4 in Dordrecht. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk voor 5 oktober en mogelijk via lezing@hetspectrum.nl.

Meer berichten