Van dit kokostouw zullen vrijwilligers kokosmatten maken.
Van dit kokostouw zullen vrijwilligers kokosmatten maken. (Foto: )

Stichting BuitenZinnig gaat het sedumdak op

Stichting BuitenZinnig is al een hele tijd bezig met het planten en vermenigvuldigen van sedum, immer groen blijvende plantjes. De bedoeling is om er een sedumdak mee te maken; een groen dak dat de constructie eronder koel houdt in de zomer en isoleert in de winter.

Door: Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - Enkel sedum is niet voldoende, de plantjes dienen ook ergens in te wortelen. Er zijn kokosmatten te koop die dit doel dienen. Echter, stichting BuitenZinnig is een groot voorstander van de circulaire economie. Hoe fraai is het dan dat aan ons een behoorlijke hoeveelheid kokostouw is geschonken? Nu is kokostouw nog geen kokosmat. Er gaan nog heel wat manuren in zitten vooraleer we al dit touw ontrafeld hebben; het zal uit elkaar moeten worden gehaald om matten van te creëren. Een prachtige klus voor de vrijwilligers!

Een sedumdak met een kokosmat heeft meer voordelen dan je in eerste instantie zou denken. De kokos zal altijd, door de elementen en allerlei dieren die het dak gaan betreden, gedeeltelijk losraken. Deze plukken kokosvezel vormen ideaal nestmateriaal voor een aantal vogels. De vogels komen toch wel naar het sedumdak; veel insecten worden aangetrokken door deze zonnige plek vol bloeiende vetplantjes. Deze insecten vormen voedsel voor vogels, die op hun beurt weer roofvogels aan zullen trekken. Dit vindt allemaal op het groendak plaats. Het is dan ook zaak om van tijd tot tijd het dak te controleren. Losliggende stukjes kunnen we repareren, vogelpoep maken we schoon, her en der planten we sedum bij en trekken we ongewenste zaailingen uit; boomzaden zullen uiteraard het dak opwaaien en ontkiemen. Het dak kan het gewicht van sedum, aarde en kokosmatten wel aan, een boom (of meerdere) is teveel.

Het is een spannend project. Gaat alles wel goed komen? Voorlopig is het nog niet zover; de klossen met kokostouw wachten nog op handjes die hen gaan ontrafelen. Dit moet op een droge plek, zodat we de vezels naast elkaar kunnen leggen om er vervolgens een geïmproviseerde mat van te weven, of eigenlijk: meerdere matten. Nu is het zaak om te gaan bedenken welk gebouw we willen. Daarna kunnen we het dak op.

Meer berichten