Twee van de acteurs uit Als je van me houdt.
Twee van de acteurs uit Als je van me houdt. (Foto: )

Première nieuw Dordts gezelschap in Energiehuis

Door Frits Baarda

Een mens hoort gelukkig te zijn, vinden velen. Maar hoe word je het? En wat als je er niet in slaagt om het geluk te vinden? De Dordtse theatermaker Ellen Honings wil dit verzwegen maatschappelijk probleem bespreekbaar maken. Mededogen en humor dragen de indringende voorstelling 'Als je van me houdt', die op woensdag 16 oktober in het Energiehuis in première gaat.

Dordrecht - Een kwart van alle studenten in Nederland loopt wel eens rond met de gedachte dat hun leven niet langer draaglijk is. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wijst dat uit. Toen dramatherapeut en regisseur Ellen Honings (39) dat las, wist ze dat haar iets te doen stond. De theatervoorstelling 'Als je van me houdt' is haar artistiek-inhoudelijke reactie op dat verontrustende cijfer. "Wat is er aan de hand?', vraagt ze zich hardop af. "Waarom speelt er zoveel depressie onder jongeren? Hoe gaat de samenleving ermee om? Daar wilde ik een voorstelling over maken."
Honings wil zich sterk maken voor jongeren die het gevoel hebben er alleen voor te staan en eenzaam zijn. De oorzaak ligt volgens haar in de individualisering van jongeren die na de eeuwwisseling zijn geboren, de zogeheten millennials. "Iedereen moet presteren", legt ze uit. "In het onderwijs zit al een concurrentiemodel, waardoor studenten geïsoleerd raken. Die buitensluiting is een voedingsbodem voor angst en depressie." Veel jongeren menen te hebben gefaald, ze hebben gevoelens van schaamte. De voorstelling moet een gesprek op gang brengen. 'Als je van me houdt' speelt zich af in een intieme setting. Twee jonge mensen, die in hun leven zijn vastgelopen, komen terecht in een ziekenhuis. De geneesheer-directeur garandeert beiden geluk, op voorwaarde dat ze zich aan zijn strenge regels onderwerpen. Maar wat als dat niet lukt? Of je er niet in gelooft?
Het thema mag universeel zijn, de voorstelling draagt toch een Dordts stempel. Twee van de vijf acteurs komen uit Dordrecht. De Dordtse Nina van Tongeren schreef een tekst, waarop het stuk is gebaseerd. De productie is in handen van Het Weeshuis, een jonge Dordtse theatergroep. Honings is de oprichter en werkt vanuit een voormalig buurthuis aan het Weeshuisplein. Een deel van dat gebouw wordt ingericht als theaterzaal. "Daar wil ik professioneel theater maken met sociale en maatschappelijke thema's, die iets in de samenleving teweeg kunnen brengen."

Meer berichten