Hypermobiliteit komt Britt goed van pas tijdens het paaldansen. Foto: Benjamin Scheffe
Hypermobiliteit komt Britt goed van pas tijdens het paaldansen. Foto: Benjamin Scheffe (Foto: Benjamin Scheffe)

'Paaldansen werkt als therapie'

Lisanne Doff

Dordtenaar van de week

Door films, series en de media rust er een taboe op paaldansen. Het schetst een beeld van halfnaakte vrouwen die om een paal dansen en hun toeschouwers verleiden met sexy moves. Maar dat is helemaal niet wat paaldansen écht is. Britt van Dijk doet het nu vier jaar. "Het is een volledige body workout." De interesse in paaldansen ontstond bij Britt toen ze een tiener was. Ze zag het programma Celebrity Pole Dancing op RTL en wilde meer over de sport weten. "Ik was een rebelse tiener en wilde wel eens weten wat er waar was over het imago van paaldansen", vertelt Britt.

Dordrecht - "Mijn ouders hadden in het begin zo hun twijfels, maar toen ik meedeed aan een winactie en een maand lang gratis paaldansen won, konden ze er niet meer omheen. Ik begon rond mijn negentiende met mijn eerste les paaldansen en kreeg meteen een warm welkom. Het leek me best raar om op deze leeftijd nog met een nieuwe sport te beginnen. Dan kan je toch helemaal niet meer goed worden? Van jongs af aan deed ik aan korfbal, maar daar moest ik mee stoppen vanwege mijn hypermobiliteit. Ik ben extra soepel in mijn gewrichten en het werd gevaarlijk om te blijven korfballen. Ik kreeg te horen dat als ik mijn knieën bleef overbelasten ik over een paar jaar nieuwe knieën nodig had. Toen ik eenmaal ging paaldansen kwam ik erachter dat mijn hypermobiliteit juist een voordeel is. Ik ben hierdoor extra lening en kan makkelijker bepaalde poses maken."

 

15 kilo afgevallen
Britt traint nu al vijf jaar bij Maira Dance in Dordrecht en heeft veel vrienden gemaakt. Ze sporten niet alleen samen, maar gaan ook winkelen of lunchen. In het begin trainde Britt alleen voor de leuk, maar ze vond het een uitdaging om steeds beter te worden. "Ik train nu drie keer per week en merk dat mijn lichaam steeds sterker wordt. Spierpijn hoort erbij, dat heb ik er voor over. Omdat je het hele lichaam in één keer traint, ben ik in totaal al 15 kilo afgevallen. Daarnaast voel ik me super fit."

 

Meer dan een sport
Paaldansen is voor Britt meer dan alleen een sport. Ze heeft er een vriendengroep opgebouwd, haalt het beste uit zichzelf en is een stuk zelfverzekerder geworden. "Paaldansen werkt voor mij als therapie. Als ik gestrest ben, ga ik even anderhalf uur trainen. Dan ben ik alleen op de wereld en de rest boeit niet. Daarnaast kan ik mijn hart uitstorten bij iedereen van Maira Dance. Ik weet dat er altijd iemand is die naar me wil luisteren."

 

Het (verkeerde) imago van paaldansen
Dat paaldansen een bepaald imago heeft, merkt Britt af en toe. "Soms krijg ik de vraag of ik word betaald voor het dansen. Deze mensen hebben blijkbaar een totaal ander beeld van wat paaldansen is. Ik laat ze dan filmpjes zien van de kampioenschappen. Je moet het eigenlijk zien als turnen, maar dan verticaal, omdat je aan een paal hangt. Daarnaast zijn we heel creatief, want voor een wedstrijd zorgen we voor de muziek, moves én outfit. Ik maak mijn kleding bijvoorbeeld zelf. Daarvoor ga ik naar stoffenwinkels, maar soms zie ik ook een item bij de Kruidvat dat ik wil gebruiken. En twee belangrijke regels zijn: geen te korte broekjes en geen zichtbaar decolleté."

 

Kampioenschappen
Nu doet Britt zelfs mee aan kampioenschappen. "Mijn ouders zijn super trots en kwamen erachter hoe goed ik ben. Daarom hebben we nu ook een paal in de woonkamer, zodat ik thuis kan oefenen. Ik leer zelfs een paar moves aan mijn moeder! Paaldansen is niet alleen voor jonge meiden, maar voor iedereen."

 

Meer berichten