Voorzitter Peter Oosterwijk (foto: Nanda van Heteren)
Voorzitter Peter Oosterwijk (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Oogvereniging viert tienjarig jubileum

Door: Nanda van Heteren

'(oud-)leden met partner welkom'

Voorzitter Peter Oosterwijk van Contactgroep Ogenblik, Oogcafé Dordrecht van de Nederlandse Oogvereniging kijkt uit naar 10 oktober. Tussen 13.30 en 16.30 uur vindt dan in het Rode Kruisgebouw aan de Dubbelsteynlaan-West 43 in Dordrecht het jubileum plaats. De organisatie roept (oud-)leden met partners op om dit tienjarig bestaan samen te vieren.

DORDRECHT – Contactgroep Ogenblik, Oogcafé Dordrecht is een decennium geleden opgericht. Oorspronkelijk waren de bijeenkomsten in Rotterdam, maar de mensen uit de Drechtsteden vonden 'het toch een beetje lastig om hiernaartoe te gaan'. ,,Vandaar dat er toen een afdeling in Dordrecht is ontstaan. Deze is een eigen leven gaan leiden: het is een aparte groep, maar we werken zeker nog samen," vertelt Peter Oosterwijk.
Oosterwijk is negen jaar lid van de vereniging en sinds drie jaar voorzitter. ,,Wij hebben momenteel tussen de vijftien en twintig leden. Het wisselt een beetje." De leden leven allemaal met een oogaandoening. "Over het algemeen kan iedereen zich goed redden. Voor wat ik kan zien, vind ik ook dat ik heel veel kan doen. Ik doe eigenlijk alles zelf. Toch hebben we zes of zeven vrijwilligers bij een middag nodig voor hand- en spandiensten, zoals bijvoorbeeld koffie zetten." De reguliere bijeenkomsten staan in de ogen van de voorzitter in het teken van gezelligheid. ,,Natuurlijk wisselen we ervaringen uit, we zijn lotgenoten, maar het is vooral ook een gezellig samenzijn. De afgelopen tien jaar hebben we ook heel veel dingen georganiseerd. Zo hebben we excursies buiten de deur gedaan, onder meer naar de orgelbouwer in Dordrecht, we hebben ook eens een huifkarrit gemaakt en uitstapjes naar de Dordtse Biesbosch. Tijdens de middagen van samenzijn doen we van alles. De ene keer kletsen we gezellig en zijn we gewoon bij elkaar. De andere keer doen we een quiz, raadsels of spelletjes. We nodigen ook mensen uit, indien nodig, voor lezingen over problemen die mensen die blind of slechtziend zijn tegenkomen. Of er komt iemand langs die een kleine maquette heeft gebouwd. Dan moeten wij voelen welk beroep of spreekwoord hier voor uitgebeeld." Oosterwijk vindt het leukste aan voorzitter zijn dat 'je de ander het naar de zin kan maken'. ,,We organiseren activiteiten zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Alle mogelijke variaties van oogbeperkingen zijn aanwezig: mensen die met een taststok (zonder bolletje), een loopstok of een blindengeleidehond lopen. Hoe dan ook: je kan hele fijne gesprekken met elkaar hebben en er wordt onderling ook flink wat gelachen." Het hoogtepunt van de voorzitter moet naar eigen zeggen nog komen: ,,Dat is het tienjarig bestaan, dat willen we doen in de vorm van een reünie. Vroegere leden die om wat voor reden zijn weggegaan, zijn welkom. Net als hun partners. Uiteraard zijn de huidige leden met hun partner ook welkom. Elkaar weer ontmoeten, lijkt mij heerlijk. Zo kunnen we herinneringen ophalen door gezellig te kletsen of een quiz te spelen."

Meer berichten