De baptistengemeente in Dordrecht is voor Dennis den Houter (25) een plek van plezier. (Foto: Privé)
De baptistengemeente in Dordrecht is voor Dennis den Houter (25) een plek van plezier. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Verbinding staat bij ons voorop'

Eline Lohman

Kerk is plek van plezier

Het thema van Open Monumentendag was 'plekken van plezier'. De baptistengemeente in Dordrecht is voor Dennis den Houter (25) ook zo'n plek van plezier. Dennis is sinds vier jaar jeugdleider van de tienergroep, net als zijn vriendin Wendy, die nu twee jaar jeugdleidster is. De ouders van Dennis namen hem op zijn 12e mee naar de baptistengemeente en sindsdien is hij betrokken bij deze gemeente.

DORDRECHT – Op de vraag waarom Dennis de kerk een plek van plezier vindt, antwoordt hij heel stellig. "Omdat de kerk gebruikt wordt door jong en oud. Door verschillende mensen en omdat het een plek is die leeft en bruist."

Plek van samenkomst

Dennis heeft het dan niet over het pand, maar puur over de gemeente zelf, de mensen. "Je komt elkaar als gemeenteleden tegen in het gebouw – het is een plek van samenkomst. Niet alleen op de zondagochtend kun je in onze gemeente bij elkaar komen, maar op elk moment van de dag."

Toekomst bij jeugd

Dennis is sinds vier jaar jeugdleider van de tienergroep van de baptistengemeente in Dordrecht. Ook zijn vriendin Wendy is jeugdleidster, sinds twee jaar. Dennis: "We organiseren leuke activiteiten voor de tieners. Ik vind het belangrijk dat de tienergroep er is, want de toekomst van de kerk ligt naar mijn mening juist bij deze doelgroep: de jeugd. Ik vind het mooi om als jeugdleider de tieners beter de leren kennen, dat verjongt jezelf ook weer. Je kunt door deze functie een stukje toevoegen aan hun leven." Daar raakt Dennis een bijzonder thema, want in de baptistengemeente is verbinding een van de speerpunten.

Verbinding

"Binnen onze gemeente gaat het heel erg om verbinding. Er zijn veel kerken waarbij geloven op de eerste plaats komt en dan pas verbinding. Natuurlijk vinden wij geloof ook heel belangrijk, maar bij ons komt die verbinding op de eerste plek en daarna het geloven."

200 mensen

De ouders van Dennis namen hem op zijn 12e mee naar de baptistengemeente en sindsdien is hij betrokken bij deze gemeente, die inmiddels uit ruim 200 mensen bestaat. "De gemeente doet er veel aan om het gebouw intact te laten. Ik vind het mooi om elke keer in hetzelfde gebouw samen te komen, dat geeft een stukje rust. Onze kerk zou anders zijn wanneer deze in een ander pand zou zitten. De gemeente en het gebouw zijn met elkaar verweven. Net zoals de baptistengemeente in mijn leven verweven is. Het is namelijk echt een onderdeel van mijn leven geworden. Waarom? Omdat het een heel warme gemeente is."

Levensfases doorlopen

Dat vinden ook de leden van de baptistengemeente, volgens Dennis. "Dat vind ik, maar ik hoor het ook heel vaak van de leden. Het is een groep mensen met wie je levensfases doorloopt, met wie je echt bevriend raakt. Dat vind ik prachtig."

Meer berichten