Foto: Harry Meijer

Wat hebben 'Marjanneke', de 'Industriële Revolutie' en 'Dordrecht' met elkaar van doen?

Dordrecht – Woensdag 13 november presenteert Anneliese Vonk-van der Zanden bij Intersafe, Wilgenbos 2 te Dordrecht, haar historische roman. Wethouder van Cultuur, van de gemeente Dordrecht, Piet Sleeking, ontvangt het eerste exemplaar. 

Titel: 'Marjanneke, stoer wijf. (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'.

In 1884 bereikt de Industriële Revolutie Nederland. Vele arbeiders op het platteland zoeken hun heil in de grote steden. Zo ook Joost en Marjanneke de Kleijn. Samen met hun drie kinderen verhuizen ze vanuit het Brabantse Schaijk naar het verre Dordrecht, het beloofde land.

Hier wacht hen echter een hard leven waar ze moeten knokken om te overleven en waar ze met meer dan twintig personen in één huis wonen. Lukt het Marjanneke haar gezin te beschermen tegen de roodvonkepidemie? Kan Joost, ondanks de snerpende kou en een lege huishoudbeurs, de kachel brandende houden? En hoe houd je je staande als ze je ernstig zieke dochter uit huis halen?

Dapper en kordaat gaan Marjanneke en Joost dit alles te lijf. Op de momenten dat verdriet en spanning het gezin teisteren, staan familie en buren voor hen klaar. Net zoals de Rooms-Katholieke kerk. Maar is die hulp op tijd zodat hun oerkracht weer terugkomt?

Auteur Anneliese Vonk-van der Zanden: "Altijd als de stad Dordrecht in een gesprek voorbijkwam, reageerde ik steevast met de volgende woorden: 'Mooie stad hè, daar is mijn oma geboren, in 1887. De familie heeft daar geloof ik een horecabedrijf gehad.' Meer wist ik niet. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee. Waarom vertrokken ze naar Dordrecht? Waar woonden ze? Wat voor werk deden ze daar? Het mooie is dat ik van het hele gezin bijna alle voetstappen heb teruggevonden. En tijdens die zoektocht begonnen al die personen in mijn hoofd te leven. Ik zag ze voor me en hoorde hun stemmen. Vooral die van Marjanneke. Vanaf 13 november ligt het boek te koop bij Boekhandel Vos & Van der Leer, Visstraat 25 in Dordrecht. Op diezelfde dag heb ik daar, voor wie geïnteresseerd is, een 'Meet and Greet', van 16.30 uur tot 17.30 uur.

2019 is het jaar van 'De Dochters van Dordrecht'. Marjanneke staat voor mij model voor al die vrouwen die toentertijd huis en haard achter zich lieten. Om samen met man en kinderen, in die grote onbekende stad, een nieuwe toekomst op te bouwen."

Anneliese woont sinds kort in Beuningen (geboren in Schaijk, 1958). Zij heeft, na haar werkzame leven in de horeca, haar passie gevonden in het schrijven. In 2015 verscheen haar debuutboek, 'Was er maar een recept voor rouwen'. Een boek waarin ze, na het overlijden van haar man Theo, op een persoonlijke manier de zoektocht naar haar nieuwe 'geamputeerde' ik beschrijft. Een boek dat, bij verlies van een dierbare, veel steun geeft.

Meer berichten