Marc Verburg komt tijdens het filmen op bijzondere plekken.
Marc Verburg komt tijdens het filmen op bijzondere plekken. (Foto: )

Urbexer Marc filmt graag verlaten gebouwen

Lisanne Doff

Dordtenaar van de week

De term 'urbex' is voor velen misschien nog onbekend, maar Marc Verburg kent het al jaren. Het is zelfs zijn grote hobby! Urbex, ook wel bekend als urban exploring, is het bezoeken, filmen en fotograferen van verlaten gebouwen en plekken. En dat is vaak illegaal. Dat houdt Marc niet tegen, want hij is op veel plekken geweest. Zo ook het oude Refaja Ziekenhuis.

Dordrecht - "Het begon tweeënhalf jaar geleden", vertelt Marc. "Toen maakte ik foto's en deed dat onder andere op sportauto-evenementen. Nadat de interesse voor sportauto's afnam, besloot ik foto's te gaan maken van verlaten gebouwen. Familieleden en klasgenoten waren nieuwsgierig naar wat ik deed, dus besloot ik het fotograferen te ruilen voor filmen. Mensen vinden het toch boeiender als ze bewegende beelden zien. Nu ben ik ongeveer een jaar bezig op YouTube. Ik heb een strak schema en zorg dat er elke week een video online komt. Dat is soms best pittig, want ik werk vijf dagen in de week. Daarnaast moet ik naar de locatie toe om te filmen, daarna ga ik het editen en dan moet het nog online gezet worden."

Urbex is illegaal
Maar hoe vind je een verlaten locatie en mag je daar wel zomaar filmen? "Ik zit in urbex groepen waar we locaties met elkaar ruilen. Als ik iemand niet ken, ruil ik geen locatie, dit om vandalen bij deze locatie weg te houden. Door het ruilen weten we vaak ook of er een ingang is, zo ja waar, wat de status van het gebouw is en of het wordt beveiligd. Urbex is illegaal, dat weet ik. Maar dat maakt de kick juist groter. Ik ben ook wel eens gepakt door de politie. Onder andere in België toen ik met vrienden naar een verlaten jagershut ging. We wilden naar binnen en filmen wat er nog allemaal in dat huis stond. Buiten stonden er twee jagers die totaal niet blij waren dat we binnen waren. De jagers zijn ons gevolgd naar de auto, waar al vijf politieauto's op ons stonden te wachten. Na een korte paspoortcontrole kwamen we er gelukkig met een waarschuwing vanaf."

Verlaten huisjes
"Elke locatie is anders, maar de huisjes waar alles is achtergelaten, vind ik het mooist. Soms zie je trouwfoto's, piano's en compleet ingerichte kinderkamers. Er wordt heel veel achtergelaten. Dit kan gebeuren als iemand overlijdt en de familie daarna niet meer in het huis komt, bijvoorbeeld door achterstallige schulden, of als familieleden onderling ruzie krijgen over de erfenis. Vaak wil ik weten wat het verhaal achter het verlaten pand is, soms kan je uit de achtergelaten spullen opmaken wat de persoon voor werk deed. Soms tref je ook volledig ingerichte kinderkamers met speelgoed aan. In zo'n geval geeft het een naar gevoel. Er gaat van alles door je hoofd op zo'n moment. Wat is hier precies gebeurd? En waarom zijn al deze kinderspullen zomaar achtergelaten? Hoe duur de spullen ook zijn, we laten alles staan zoals het is achtergelaten. We nemen vooral niets mee. Dit is puur onze hobby en niks meer.

Van Dordrecht tot Maleisië
"Voor mij raken de locaties nooit op. Als ik op vakantie ga, ben ik nog steeds bezig met verlaten plekken zoeken en bezoeken. Ik was laatst in Maleisië en bezocht een verlaten hotel waar nu allemaal apen zitten. Heel gaaf, maar ik schrok me kapot van die beesten. Ook heb ik met vrienden een roadtrip door Duitsland gedaan, op zoek naar bijzondere plekken. We hadden een afspraak in de Stasi-gevangenis en mochten daar legaal op plekken filmen waar bezoekers niet mogen komen. Zulke momenten zijn ook heel vet. Het bezoeken van het oude Refaja Ziekenhuis in Dordrecht was heel spannend. In een paar delen van het gebouw stonden nog camera's en bewegingssensoren, dat wist ik. Daarom hebben we die plekken vermeden. De spanning probeer ik zoveel mogelijk over te brengen in de video's die ik maak, zodat de kijker wordt meegenomen. Mijn kijkers zijn blij dat ik het doe en zolang ik het leuk vind, blijf ik er zeker mee doorgaan.

Meer berichten