Vlinder in Proeftuin BuitenZinnig.
Vlinder in Proeftuin BuitenZinnig. (Foto: )

Een bewogen jaar voor Proeftuin Buitenzinnig

November. ProefTuin BuitenZinnig maakt de balans op. Het was een bewogen jaar met veel veranderingen, veel wisselingen in de groep en vooral ook veel oogst.

Door Thierry Dinjens, VoedselBos BuitenZinnig

Dordrecht - De zorgvuldig geprepareerde voedselbosbodem heeft letterlijk vruchten afgeworpen. Nu liggen er bruine bladeren op het veld, waar we de pompoenen en courgettes afgeplukt hebben. De vlinders zoeken de suikers op van gistende appels en peren die na de pluk zijn achtergebleven; we hebben doelbewust een aantal vruchten tussen de laagstamfruitbomen gelegd. Zij voeden er trekvlinders, slakken en wespen. Wie een voedselbos bouwt dient elke schakel in de voedselketen op waarde te schatten. In de reguliere landbouw hebben veel insecten en bodemdieren het moeilijk. Er is vaak maar een soort voedsel en dit wordt ook bewaakt door een arsenaal aan pesticiden. Zo hebben wij nooit willen 'boeren'.

Binnen staan flessen vol perensap, chutney, perenmoes en jam. Gedroogde munt ligt klaar om blad van steel te scheiden. Een tafel ligt vol met pompoenen in alle mogelijke kleurslagen. De eetbare bloemen van de cosmea slinken langzaam in de voedseldroger, als ook dun gesneden stukken appel. Een heuse overvloed.

Plannen voor een winkeltje ontvouwen zich, om te gaan samenwerken, om uit te breiden. Het hoofdkantoor begint in zijn voegen te kraken. Veel deelnemers hebben hun tijd bij ons afgerond en zijn verder gegaan in hun wegen naar de reguliere arbeidsmarkt of juist hun eigen plekje in de samenleving. Het is precies voor dit doel dat we er zijn; het betekent echter wel dat we wijzen dienen te vinden om nieuwe aanwas te krijgen. Werkzaamheden zijn er voldoende, nu nog een solide groep vrijwilligers en een stroom aan deelnemers die consistent wordt. We willen niet afhankelijk zijn van mensen die zich spontaan aanmelden. Belangrijke stappen in professionalisering dienen nu te worden overwogen en gemaakt.

Buiten klauwt de herfst zich de ProefTuin in. Dit ultieme seizoen van de verandering, waar oude gewassen plaatsmaken voor nieuwe is voor ons als een spiegel. We kennen processen die we uitgeprobeerd hebben. We krijgen er steeds beter zicht op wat werkt en wat niet haalbaar blijkt.

Buiten landt een eenzame atalanta op de restanten van het koninginnekruid. De vlinder wacht op de Noordenwind die het dier naar warmer oorden zal voeren. Wanneer zij in de lente wederkeert, vindt zij hier de ProefTuin terug, vruchtbaarder en meer solide dan ooit te voren.

Meer berichten