Leen de Koning: "Een bijdrage aan het Vriendenfonds is een bijdrage aan de samenleving." Foto Amega Groep. 
Leen de Koning: "Een bijdrage aan het Vriendenfonds is een bijdrage aan de samenleving." Foto Amega Groep. 

'Iedere ondernemer zou moeten meedoen!'

"Ondernemen is niet enkel een optelsom van winst en verlies", zegt directeur Leen de Koning van Amega Groep. "Het is ook een kwestie van voor elkaar en de gemeenschap zorgen." Amega Groep, een regionale holding van automerkendealers en onderhouds- en schadeherstelbedrijven, is al enkele jaren een zogeheten 'Bedrijfsvriend' van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz). Iedere onderneming kan dit worden, om te laten zien dat het ziekenhuis een warm hart wordt toegedragen. 

Dordrecht - Bedrijfsvrienden doen jaarlijks een donatie aan het Vriendenfonds van het ASz. Dit is een zelfstandige stichting die wensen realiseert op het gebied van patiëntenwelzijn. Dat kan variëren van luxe behandelstoelen voor patiënten met kanker, tot een uitstapje voor kinderen met diabetes. Of van een omslagdoek voor vrouwen na een borstamputatie tot een lotgenotenbijeenkomst voor partners. Altijd gaat het om uitgaven die binnen het normale zorgbudget van het ziekenhuis niet kunnen of mogen, omdat er geen directe relatie is met de patiëntenzorg. Ook projecten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek worden gesteund. 

De autosector en de ziekenhuiszorg lijken weinig met elkaar gemeen te hebben. De Koning: "Op allerlei manieren hebben we dat toch ook weer wél. We zijn allebei ondernemers, werkgevers, leveren 'zorg' in een moeilijke markt met veeleisende 'klanten'. Goede zorg voor een auto is een kwestie van veiligheid. De zorg voor een patiënt gaat nog een stapje verder: het ziekenhuis kan zich nog minder dan wij een foutje permitteren. Als er iets misgaat, is de kritiek niet mals. Maar ik weet uit ervaring dat in dit ziekenhuis heel veel meer dingen goed gaan dan er misgaan." 

Het ASz is van iedereen, voegt hij eraan toe. "Ik kom er zelf als patiënt. Onze meer dan vijfhonderd medewerkers wonen voor het merendeel in de Drechtsteden en komen er dus ook wanneer er iets aan scheelt. En onze klanten ook. Een bijdrage aan het Vriendenfonds is een bijdrage aan de hele regionale samenleving. De 'extra's' die het Vriendenfonds mogelijk maakt, komen dichtbij mensen, dicht bij hun emoties. Medewerkers van het ASz voelen via het Vriendenfonds hopelijk dat ook zij ondersteund worden in hun belangrijke werk." 

Het Vriendenfonds biedt Bedrijfsvrienden extra zichtbaarheid en netwerkmogelijkheden, maar voor De Koning is dat niet nodig. "Het is mooi, maar daar gaat het mij niet om. Het is fijn dat we dit kunnen doen. Natuurlijk moet je het eerst verdienen voordat je het kunt weggeven, maar als je in die positie bent, zeg ik: Toon je goede hart! Iedere ondernemer zou mee moeten doen." 

Bedrijfsvriend
Het Vriendenfonds van het ASz biedt mogelijkheden aan bedrijven voor 500, 2.000 en 5.000 euro per jaar. Op www.aszvrienden.nl/bedrijfsvrienden is te lezen welke wederdiensten daarvoor mogelijk zijn. Ook particulieren kunnen het Vriendenfonds steunen met een jaardonatie, zie www.aszvrienden.nl 

Meer berichten