The Irishman.
The Irishman. (Foto: )

The Irishman en andere filmlegendes

Scorsese, De Niro & Pacino: The Irishman

Dordrecht - Mannen die filmgeschiedenis hebben geschreven keren samen terug in een meeslepende maffia-marathon. The Irishman is een groots en high-budget gangsterepos van maar liefst 3,5 uur, gebaseerd op ware gebeurtenissen en bestaande personages. Meesterregisseur Martin Scorsese haalt alles uit zijn sterrencast om het 'levensverhaal' te vertellen van Frank "The Irishman" Sheeran. In WO II blijkt hij al niet vies te zijn van misdaad en dat bouwt hij vanaf de jaren 50 uit binnen de (corrupte) vakbond. Hij is de vertrouwensman van Jimmy Hoffa, de charismatische leider van de bond van vrachtwagenchauffeurs, die in 1975 vermist raakt (en nooit gevonden is). En hij onderhoudt warme relaties met de maffiafamilie Bufalino. Een must-see met pauze.

Een andere legende uit de Amerikaanse filmgeschiedenis is Judy Garland (1922 -1969). Van kindersterretje in de revue tot getroebleerde filmdiva, met haar hoofdrol in The Wizard of Oz (1939) als kantelpunt. Haar dramatische leven, de romantische affaires, een hele reeks spraakmakende filmrollen, een zangcarrière en een drugsverslaving zijn allemaal ingrediënten voor een stijlvolle en pakkende biopic: Judy. Renee Zellweger kruipt fantastisch in haar huid; Oscarwaardig.

Een Europese filmgrootheid is de Britse regisseur Ken Loach. Een filmmaker met een groot maatschappelijk engagement. Hij maakte Sorry We Missed You, een aangrijpend drama over de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt in Groot Brittannië. Ricky is werkloos geraakt in de bouw en zoekt wanhopig naar nieuw inkomen om zijn gezin te kunnen onderhouden. Hij besluit voor zichzelf te beginnen als pakketbezorger. Een wenkend perspectief dat al gauw uitdraait op een mensonterende "rat race" om nog wat te kunnen verdienen.

Check de info en vertoningstijden op www.themoviesdordrecht.nl.

Meer berichten