Pietendiploma's, disco en pepernoten bakken

Elisa Kuster

Alvast kijken in het Sinterklaashuis

Wij mochten alvast rondkijken in het Sinterklaashuis op de Steegoversloot. De plek waar Sinterklaas vanaf 17 november iedereen welkom heet. Het voormalige schoolgebouw biedt een inkijkje in het leven van Sint en zijn Pieten. Vanaf het moment dat zij voet aan wal zetten op ons eiland hebben ze weinig tijd om stil te zitten. De kinderen (en ouders) die langskomen ook niet.

Dordrecht - Erik Zindel, voormalig directeur van de VVV, laat alle vertrekken zien die binnenkort kunnen worden bewonderd. Van de slaapkamer tot de badkamer, van de ontvangstruimte tot de leslokalen. Vooral dat laatste spreekt tot de verbeelding. Hier kunnen de kinderen straks hun Pietendiploma behalen. "We vinden het heel belangrijk om de kinderen het verhaal van Piet bij te brengen. Ze leren hier over de achtergrond van de vrolijke figuren die Sint assisteren. Bijvoorbeeld over hoe ze aan hun roetvegen komen. Daarna mogen ze een parcours afleggen om net zo behendig te worden als Piet. "
Het blijft niet alleen bij een Pietendiploma, kinderen kunnen in de bakkerij terecht voor een les pepernoten bakken en koekjes versieren. Al de zoetigheid kan er vervolgens weer worden afgedanst in de Pietendisco waar de voetjes van de vloer gaan op de leukste Sinterklaasliedjes. Dat aan alles gedacht is blijkt ook aan de grote spiegels in de badkamer van de Sint. Die zijn er niet voor niks, want de tanden moeten goed gepoetst worden. Speciale tandenpoetspieten zorgen ervoor dat je precies weet hoe dat moet. Sinterklaas voelt zich elk jaar weer helemaal thuis in Dordrecht waar hij zijn eigen huis heeft. "Wist je dat ik het ontstaan van Dordrecht nog heb meegemaakt? Dat was in 1219, toen was er nog geen speciaal huis voor mij, dat kwam pas in 2001," vertelt de goedheiligman. Hij wordt door de medewerkers van het Sinterklaashuis uitgebreid op de hoogte gehouden van de inrichting van zijn tijdelijke huis. "Ik heb goed contact met de leerlingen van het Da Vinci college die mij weer assisteren en er zijn een aantal hulpsinterklazen die ik nog moet instrueren. Het Grote Boek van Sinterklaas staat klaar om verscheept te worden uit Spanje, daar kunnen we alles in terugvinden over de kinderen die straks op visite komen."

De Sint is er klaar voor, het huis bijna. "Ik begreep dat er nog een probleem was met mijn bed. Als Sint heb ik graag een hemelbed, zo eentje met een mooi gedrapeerd doek. Uitzicht op de hemel dat past natuurlijk bij mijn functie als goedheiligman."
Vanaf zondag 17 november kan iedereen zelf zien of dat is gelukt.

Het Sinterklaashuis is vanaf 17 november t/m 4 december dagelijks geopend.
Doordeweeks van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. In het weekend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Het Sinterklaashuis is te vinden aan de Steegoversloot 38-40.

www.sinterklaashuis.nl

Meer berichten