Kees Aantjes reisde af naar Ghana.
Kees Aantjes reisde af naar Ghana. (Foto: )

Kees is cameraman voor Shownieuws en vlogt

Lisanne Doff

Dordtenaar van de week

Kees Aantjes werkt al zestien jaar als cameraman voor programma's zoals Hart van Nederland, Shownieuws en Man bijt Hond. Maar sinds kort staat hij zelf vóór de camera in zijn reisvlogs op Facebook: De Vloggende Bestemming.

Dordrecht - Kees weet zijn eerste dag als cameraman nog goed. "Dat was de dag waarop Amalia werd geboren. Ik ben daar naartoe gegaan en het was een grote chaos. Het was onwijs spannend en ik kon er eigenlijk niet eens van genieten. Ik wilde bewijzen wat ik kon, maar blijkbaar deed ik het goed. Ik heb zes jaar onder een contract gewerkt en ben nu tien jaar freelance cameraman."

Fysiek zwaar werk
Het werk van een cameraman is fysiek zwaar werk, omdat een tv-camera heel wat kilo's weegt. "Ik heb nooit speciaal getraind om sterker te worden", vertelt Kees. "Maar ik merk wel dat de arm waarop ik de camera draag, veel grotere spieren heeft dan de andere arm. In het begin was ik wat verlegen om met zo'n groot ding mijn plek op te eisen in de menigte van journalisten en cameramannen. Daar heb ik vanzelf mijn draai in gevonden en probeer nu buiten de hokjes te kleuren. Vaak wil ik het beeld nét even van een andere kant vastleggen."

Werk als hobby
"Als klein jongetje speelde ik met een wc-rol en deed ik net of ik aan het filmen was. Ik wist dus al vroeg dat ik dit werk wilde doen. Naast mijn werk als cameraman vind ik het ook leuk om met muziek en tekst bezig te zijn. Daarom ben ik begonnen met vloggen. Zo kan ik mijn ervaring als cameraman en mijn interesse in muziek en tekst combineren. Het begon met mijn reis naar Scandinavië. Ik had mijn vijftien jaar oude Porsche omgebouwd tot camper. Die twee weken heb ik in een kleine ruimte geleefd en dat was best confronterend. Ik was kamperen helemaal niet gewend. Er was veel regen, bagger en ellende. Eigenlijk was het best een heftige vakantie, maar ik maakte er wat leuks van. Bijvoorbeeld door af en toe te filmen terwijl ik ging koken. Koken met Kees noem ik het."

Kleine camera

Kees nam een kleine camera mee op zijn reis en merkte direct verschil. "Mensen zijn veel puurder als je met een kleine camera voor ze staat. Het is laagdrempelig, terwijl een grote televisiecamera soms voor een barrière zorgt. In mijn vlogs probeer ik informatie, amusement en inspiratie te combineren." Hij ging daarna ook nog op reis naar Ghana. "Ik werd uitgenodigd door een Nederlandse vrouw om naar Ghana te komen en te filmen. Via crowdfunding had ik mijn vliegticket binnen 28 uur bij elkaar, waarna ik naar Ghana vertrok."

Touren in een oude brandweerauto

In de toekomst hoopt Kees meer kijkers te hebben via zijn Facebookpagina. "Ik ga niet stoppen met m'n werk als cameraman, hoor. Ik vind het nu vooral een uitdaging om verder te kijken naar wat ik kan. Omdat ik freelancer ben, kan ik mijn eigen tijd indelen. Ik heb inmiddels een 40 jaar oude brandweerauto gekocht die 37 jaar dienst heeft gedaan bij de vrijwillige brandweer in Duitsland. Deze brandweerauto wil ik aankomende maanden verbouwen tot camper. Daar wil ik volgend voorjaar mee door Europa trekken, misschien wel naar Slovenië en Kroatië. Ik wil deze reis weer vastleggen in mijn vlogs die ik op mijn Facebook pagina ga publiceren. Ik wil daarna nog meer bestemmingen in Europa aandoen. Schotland en IJsland lijken me ook gaaf!"

Canada of de VS

Wie weet krijg ik ooit sponsors voor mijn vlogs en kan ik op deze manier wat langer op reis. Mijn droombestemming is Canada, dat lijkt me heel gaaf. Of Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Wie weet krijg ik ooit sponsors zodat ik deze reizen waar kan maken. Dat is een droom. Of beter gezegd; een doel."

Meer berichten