Foto: Ferry

The analogues in het Kunstmin

50 Jaar Abbey Road

In mei viste ik bijna weer achter het net. Nog maar een beperkt aantal kaarten te krijgen, terwijl de gids nog maar net uit was! Vanaf de achterste rij en in het hoekje van het balkon, mocht ik dan eindelijk ‘The Analogues’ bewonderen. Ja, u leest het goed “bewonderen’, want wat deze muzikanten al een aantal jaren flikken, is echt heel bijzonder.

Door Ferry Visser

Men stelde ooit dat The Beatles in 1965 stopten met optreden omdat ze niet meer boven het gegil uitkwamen. Vanavond, in de uitpuilende schouwburg, is dat echt niet gebeurd. Hier zaten voornamelijk fans, die maar niet uitgepraat raken over hun jaren 60 met de jongens uit Liverpool.
Mijn eerste gedachte in de schouwburg was: “Zou de Minister van Veiligheid en Justitie, Ferd Grapperhaus, ook aanwezig zijn?” Want wat heb ik eind september van dit jaar, in de uitzending bij DWDD, opzienbarend genoten van deze man, die zoveel dingen wist over The Beatles. Hij vertelde ook dat hij voor de uitvaart van zijn vrouw het Abbey Road nummer ‘Golden Slumbers/Carry That Weight/The End’ had uitgekozen. Mooie tv was dat, en ja, The Analogues speelden ook dat mooie nummer bij Matthijs.


Optredens bij De Wereld Draait Door. Door Ferry Visser. 

One Only Night
Wie op 28 november j.l. in het Energiehuis het programma ‘One Night Only’ met The Beatles heeft bijgewoond, heeft dit vermoedelijk gedaan als een soort opwarmer voor ‘nog meer Beatles’. In het leuke theaterprogramma kreeg men namelijk een diepere kijk in het leven van ‘de vier uit Liverpool’.

The Analogues
De band (opgericht in 2014) is een initiatief van drummer Fred Gehring en benaderde muzikant en producer Bart van Poppel die de arrangementen van de vaak complexe Beatlesnummers doorlichtte. Om de sound van The Beatles perfect te benaderen beschikken The Analogues ook over een unieke verzameling authentieke instrumenten, zoals de mellotron, de Hohner pianet en het luchtorgel. Deze instrumenten worden gebruikt bij de nummers met speciale intro’s of begeleiding. De band maakte tevens opnamen in de Abbey Road Studios, die ook vanavond worden gebruikt.


The Analogues. Door Ferry Visser. 

The Analogues trok al vele jaren langs allerlei zalen met o.a. de ‘Magical Mystery Tour’, ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ en ‘The White Album’. Als je als groep in Liverpool, en dus in ‘Het hol van de leeuw’, de boel plat speelt, dan is Dordrecht natuurlijk een peulenschilletje!
De bandbezetting: Jac Bico (gitaar, sitar), Fred Gehring (drums), Jan van der Meij (gitaar,), Felix Maginn (gitaar), Diederik Nomden (toetsen), Bart van Poppel (bas). De groep wordt bijgestaan door strijkers en blazers en twee gastbandleden.

Het optreden
Het optreden begon om 20:15 uur en het toneel staat ‘Nokkie Nokkie’ met instrumenten.
Je bent geneigd om je ogen te sluiten, want de muziek zal vermoedelijk hetzelfde klinken als in de huiskamer. Er staan alleen andere muzikanten op het podium.
Uiteraard wordt er geopend met ‘Come Together’ en daarna volgde de overige nummers van het album Abbey Road. Het laatste nummer voor de pauze was het extraatje ‘Her Majesty’.


Door Ferry Visser. 

Na de pauze kregen we vooral nummers te horen van de vorige ‘operaties’ met als eerste nummer, het allerlaatste nummer dat de Beatles - zonder John Lennon - hadden opgenomen ’I Me Mine’, gevolgd door: 'Taxman’, ‘Eleanor Rigby’, ‘Got To Get You Into My Life’, ‘Penny Lane’, ‘Strawberry Fields Forever’, ‘Good Morning’ Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band’, ‘She’s mine girl’ ‘Happiness’, ‘Mother Nature’, ‘Ob-La-di Ob-La Da’, een geweldige ‘Helter Skelter’, ‘On My Way Home’, ‘Across The Universe’, I’ve Got A Feeling, ‘Get Back’, ‘A Day In The Live’ en voor de toegift als laatste ‘Let It Be’.
Uiteraard kwam er een toegift en met als eerste nummer ‘Free As A Bird’, het allerlaatste nummer dat Ringo, George en Paul samen in 1995 nog uitbrachten. Oorspronkelijk was het nummer al in 1977 geschreven. Vervolgens het nummer ‘The Ballad Of John And Yoko’ en we gingen in een kerstsfeertje met een nummer van George Harrison, ‘Ding Dong, Ding Dong’ naar huis.

Genieten geblazen
Het was geweldig hoe deze muzikanten op elkaar zijn ingespeeld. Maar ook het tempo waarin de crew de muzikanten van een ander instrument voorzag, liep als een geoliede machine. In bijna drie uur tijd kregen de Beatles-fans zo’n 40 nummers voorgeschoteld.
Op weg naar de fietsenstalling hoorde je opvallend veel het nummer ‘Ding Dong, Ding Dong’ fluiten. Wilt u de band nog een keer zien? Dat kan dit jaar niet meer, maar op 11 en 12 september 2020 kunt u nog wel in Ziggo Dome terecht.


Het einde van het optreden van The Analogues. Door Ferry Visser. 

‘Mr Mustard’ (toetje) na de maaltijd
Voor ik aan het verslag van het programma ‘One Night Only met The Beatles’ begon, verrichtte ik ook wat onderzoek. Mogelijk kwam dat van pas als ik het verslag ging uitwerken. Het was overigens vergeefse moeite. Hoewel …… ik gooi het nu maar gewoon ‘in de groep’:


Album: Abbey Road
Opgenomen: april t/m augustus 1969 uitgebracht 26 september 1969
Nummers: Come Together, Something, Maxwell's Silver Hammer, Oh! Darling, Octopus’s Garden, I Want You (She's So Heavy, Here Comes The Sun, Because, You Never Give Me Your Money, Sun King, Mean Mr Mustard, Polythene Pam, She Came In Through The Bathroom Window, Golden Slumbers/Carry That Weight/ The End, Her Majesty.


Door Ferry Visser.


De hoes van Abbey Road
Het oorspronkelijke idee was om het album ‘Everest’ - de naam van een sigarettenmerk - te noemen, maar men veranderde de titel omdat er haast geboden was om het album te gaan persen. Het werd dus geen vliegreis naar Azië, maar een ‘straatje om’, in de buurt van de studio. Er werden 6 foto’s gemaakt door fotograaf Iain Macmillan. Paul McCartney heeft uiteindelijk de foto van de hoes gekozen. Op de gekozen foto verlaten ze namelijk de studio. Dit om vermoedelijk aan te duiden dat ze er waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk ‘helemaal klaar mee waren’.
Een ander opzienbarend feit was natuurlijk dat Paul op blote voeten via het zebrapad de studio verlaat. Het hoorde allemaal bij de hype; er deden namelijk al verhalen de rondte dat Paul was overleden. The Beatles zouden gekleed in begrafeniskleding, onderweg zijn naar Paul's begrafenis. Enfin, dat Paul op drie andere foto’s gewoon op sandalen liep, hoorde gewoon bij de instinker. “Het was op dat moment gewoon te warm voor schoenen”. Zo werd van een mug een olifant gemaakt, en werd iedereen in onzekerheid achtergelaten. Paul sprong later springlevend in de schijnwerpers met zin nieuwe groep ‘Wings’.

Album: Let it be
Opgenomen januari 1969 t/m maart 1970 en uitgebracht 8 mei 1970)
Let It Be’ is het laatst uitgebrachte album van The Beatles. Het album ‘Abbey Road’ is later opgenomen, maar eerder uitgebracht als gevolg van de problemen met de mix van "Let It Be".
Two of Us, Dig a Pony, Across the Universe, I Me Mine, Dig It, Let It Be, Maggie Mae, I've Got a Feeling, One After 909, The Long and Winding Road, For You Blue, Get Back.
Het nummer ‘I Me Mine’, is het allerlaatste nummer dat de groep (zonder John Lennon) is opgenomen.

Meer berichten