Wilco Diemel (Teamleider Werkvisie De Hoop), onze nieuwe samenwerkingspartner.
Wilco Diemel (Teamleider Werkvisie De Hoop), onze nieuwe samenwerkingspartner. (Foto: )

Mensen laten weer meedoen dankzij maatwerk

Nu ProefTuin BuitenZinnig de samenwerking aan is gegaan met De Hoop Proeftuin, wordt het eens tijd voor een nadere kennismaking. De Hoop Proeftuin is onderdeel van afdeling Maatwerk en deze is onderverdeeld over de onderdelen Inpak, Sieraden en Creatief. Deze onderdelen hebben elk een geheel eigen karakter.

Door Thierry Dinjens / ProefTuin BuitenZinnig

Dordrecht - De Hoop Proeftuin vormt hier een aanvulling op met als pijler alles wat de echte ProefTuin aangaat. Dus gericht op voedsel, maar ook zaken die de tuin op zich ondersteunen, zoals het bouwen van vogelhuisjes (ter bevordering van de biodiversiteit en de vogels ingezet als natuurlijke bestrijders van insecten). Er komt een afdeling houtbewerking bij. Op dit moment ligt er een aantal stammen van essen in de kas. Deze zullen door de gemeente in planken worden gezaagd en dan kunnen onze deelnemers er allerlei voorwerpen van gaan maken, uiteraard onder professionele begeleiding.
De doelstelling van de samenwerking is onder andere het aanbieden van een zo breed mogelijk scala aan werkzaamheden. Op het onderdeel Creatief kan men maken wat men wil en bestaan de doelen uit aanwezig zijn en meedoen. Dat lijkt laagdrempelig en dat is het ook. Voor een aantal mensen is het reeds een hele overwinning om het isolement achter zich te laten en samen met andere te knutselen en te praten. Dat hoeven helemaal geen hoogdravende gesprekken te zijn. Het feit dat je er bent is reeds een behaald doel.
Het onderdeel Inpak wordt ingevuld door hen die via de reclassering een taakstraf moeten vervullen. Hier is de aanwezigheid verplicht. Ondanks het feit dat er hier wel een zinvolle dagbesteding vervult wordt, is het ergens uiteraard wel een sanctie. Toch ziet men ook hier werkplezier en inzet met elkaar in een veelal gemoedelijke setting.
Het onderdeel Sieraden vergt de nodige vakkennis. De zilveren sieraden die hier binnenkomen uit vele steden in zowel Nederland als België, worden hier schoongemaakt, op allerlei manieren. De stoomreiniger, de polijstmachine, de ultrasone juwelenreiniger, geen middel wordt geschuwd om het dof en sleets geworden zilver weer te laten blinken of juist niet, om de authenticiteit van oud zilver te behouden.
Het is de bedoeling dat er tussen al deze afdelingen kruisbestuiving gaat ontstaan. We bieden mensen trajecten aan, al dan niet om na verloop van tijd weer aan te sluiten bij de arbeidsmarkt. De samenwerking gaat zorgen voor continuïteit in beide Proeftuinen.

Meer berichten