logo Kerstmarkt
logo Kerstmarkt (Foto: Ferry)

Een andere Kerstmarkt

Als ‘vriend van’ help ik de jonge ondernemer Sakis van Ammos tijdens Big Rivers, Koningsdag en Kerstmarkt. We verkopen pita gyros en staan in onze eigen tent voor het restaurant Ammos. “Dit jaar niet Ferry! ik ben verplicht om een tent van de organisatie te huren en dat kost ons heel veel pita’s”. Drie weken later werd het alleen maar erger. Net als vorig jaar werd ik geveld door griep.
Er is ook iets positiefs te melden. Ik weet voor 99% zeker waarom ik ziek werd. Om dit met zekerheid te kunnen vaststellen moet ik helaas nog wel een jaar wachten.


Door Ferry Visser

Dordrecht - Voordat ik ziek werd had ik al het één en ander op papier gezet en daardoor kan ik toch nog iets schrijven.
Het zat dit jaar ook niet echt mee. Kerstmarkt 2019 begon al een beetje vreemd. Op de website van de organisatie stond vermeld dat er op verschillende plekken in het land de pinautomaten (tijdelijk) afgesloten zijn vanwege een reeks plofkraken. Daarom wordt ook vermeld dat iedereen voldoende contant geld dient mee te nemen.
Ik hoopte dat iedereen er op toe zal zien dat de beruchte zakkenrollers hun slag niet kunnen slaan. Voor dit soort ‘lui’ was de opmerking natuurlijk wel een ‘wake-up call om in de propvolle binnenstad eens lekker huis te gaan houden

Maar er gebeurde meer in de aanloop van de kerstmarkt. In de wijk Dubbeldam werd het vorige weekend de kerststal bij de kerk aan de Dubbelsteynlaan vernield. Vele uren van vrijwilligerswerk gingen verloren.
In de binnenstad brokkelde de ‘Partij van de Dieren’ het één en ander in de warme chocolademelk. ‘De levende kerststal kon echt niet meer in deze tijd!’ Nee, men zou niet gaan demonstreren en men vond het voorlopig goed dat de levende have een iets grote hok kregen om zich terug te kunnen trekken en minder stress zouden krijgen. Maar volgend jaar ……..
Volgend jaar raad ik de organisatie van de kerstmarkt aan om voetbal-analist Wim Kieft naast de kerstman te zetten en de hele dag te laten zeggen: “Ik word hier zo verschrikkelijk moe van hè!”

De organisatie heeft er dit jaar op toegezien dat er niet al teveel braderieachtige dingen verhandeld zouden worden. Kortom: Alle handel moet kerstgerelateerd zijn. Je kon bij de marktkramen dus geen paraplu aanschaffen. Maar dit terzijde.

Dreigingsgevaar
Hoewel de kans op een terroristische aanslag in Nederland is afgenomen - de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft onlangs het dreigingsniveau in Nederland verlaagd van het een na hoogste niveau, niveau 4 substantieel, naar niveau 3, aanzienlijk - , de ‘barricade’ aan het begin van het Bagijnhof is niet te missen. Dordrecht is in ieder geval ergens op voorbereid.
De dreiging kwam dit jaar helaas uit een hele andere hoek. Er is namelijk niets zo onvoorspelbaar als het weer.
In mijn slaapkamer waren het nog nies-en hoestbuien en hielden mijn zakdoeken me nog regelmatig droog, Buiten gutste de regen tegen de ruiten.

Diep onder de wol zie ik dit jaar geen sjokkende menigte, maar wel georganiseerde paraplu-en parades voor me. De kans dat je met dit weer op elkaars hielen trapt is daardoor enorm verkleind. Dat je een punt van een balein in je oog zou krijgen, is dan weer wel mogelijk. Op een goed georganiseerde kerstmarkt is gelukkig altijd personeel van de EHBO aanwezig.

Mijn vrouw wil het mini-ziekenhuis in Stadspolder even ontvluchten en pakt de bus. Ze ‘boft’ dat de QBUZZ een foutmelding kreeg. Er dient halverwege overgestapt te worden. De straten zijn op vrijdagmorgen vooral nat en voornamelijk grijs.
Ik app de Griek en vraag hoe het allemaal gaat. Ik krijg een kort bericht: “Ellende en ellende, maar we gaan door!”. Ik wens hem sterkte.

Halverwege de middag krijg ik een appje. De zaterdag kerstmarkt gaat niet door, De organisatie heeft het afgelast vanwege de weersvoorspellingen. Ook de burgemeester vindt het jammer, maar veiligheid gaat terecht voor alles.
In een Twitterbericht vraagt de politie begrip voor de situatie. Het bericht werd heel snel ‘overvallen’ door voor- en medestanders.

‘Vrije zaterdag”
Op zaterdag staan er in ieder geval nog leuke info over de kerstmarkt in de krant. De bijbehorende foto’s spreken andere boekdelen en straalden alleen maar narigheid uit. Vanuit mijn slaapkamer zie ik een zonnetje en het waait een beetje. Op internet lees ik dat binnen-en buitenlandse kerstmarktreizigers per bus worden doorgestuurd. Ze zullen net als de organisatie teleurgesteld zijn. Om vijf uur wakkert de wind aan. Gelukkig maar, want anders krijg je dadelijk toch weer gezeur dat ‘we’ watjes zijn. Maar eerlijk is eerlijk, het zal best wel zo zijn geweest dat de organisatie geen telefoon met een weer-app raadpleegde, maar het is niet de eerste keer dit jaar dat de échte’ weervoorspellers het bij het verkeerde eind hadden.

In het Twitter politiebericht van gisteren komen nu hele andere berichten. ‘Here Duitsland speaking, ze zijn in Dordrecht watjes, want hier in Duitsland gaat alles gewoon door in regen en wind”. ‘O ja, in Alblasserdam schijnt de zon!’. Gevolgd door: ‘In Zwijndrecht en Papendrecht ook!’ Er zijn ook voorspellers: ‘Dit gaat de kerstmarkt volgend jaar heel veel bezoekers kosten en ook de handelaren zullen eieren voor hun geld gaan kiezen.’

De organisatie liet in de media weten dat ‘Gelukkig iedereen zondag weer welkom is van 11 tot 18:00 uur’. De weersomstandigheden zijn voor zondag gunstig.

Misschien zondag beter
Op zondagmorgen zag ik ineens een blauwe lucht. Ik dacht aan de laatste woorden van de organisatie “Gelukkig wordt iedereen welkom geheten”.
Wachtend op wat info ‘uit het veld’, typte ik even verder en bedacht vast een toepasselijke coverfoto bij dit artikel. Ik voel me gelukkig al een stuk beter.
Via een kennis krijg ik een vreemd bericht. Ik weigerde het te geloven en vroeg of het echt waar was. “Ja”, zei ze en na een dubbelcheck stond er op Rijnmond.nl dat ook de derde kerstmarktdag was afgelast. En weer met een Twitterbericht van de burgermeester die waarschijnlijk - net als ik - toch ook een zakdoek nodig had om zijn verdriet te kunnen uiten.

Wat een strop voor iedereen! Iedereen heeft nu geld moeten inleveren en er niets voor teruggekregen. Alleen maar verliezers! Hoewel …….

Rond twee uur zijn we elders in de wereld Wereldkampioen geworden met handbal. In de laatste seconden voor de verlenging mocht Lois Abbingh een penalty nemen en werd het 30-29. Beste speelster van het WK werd Estavana Polman en beste keeper Tess Wester. In Tokio werd het in ieder geval op zondag veel beter.
Nog meer mooi nieuws: ‘Het zakkenrollersgilde vroeg direct, na het bekend maken van de tweede afgelaste dag, faillissement aan.’

Rond kwart over vier wint Feyenoord met 3-1 van PSV en is een groot deel van de regio weer hartstikke blij.

Nog meer mooie dingen? Tja, we misten door de afgelasting van zondag ook een primeur. Om 17:00 uur zouden de wethouders Stam en Sleeking samen met Gerben Baaij (Dordrecht Marketing) op het Stadhuispodium gaan zingen. Maar misschien moeten we daar maar niet om huilen. Die komen dit jaar - en volgende jaren - best nog wel ergens aan hun trekken. Ook deze mensen zullen nu met een kop chocolademelk liever voor de buis zitten bij het potje voetbal tijdens AZ tegen Ajax.

Overpeinzing 1
Ik vertelde al aan het begin dat ik er bijna uit ben waarom ik ook dit jaar niet aanwezig kon zijn. Nee, het was beslist geen voorgevoel dat alles in het honderd zou lopen. Vijf dagen lang een snotkop met enorme hoofdpijn en dus een voorhoofdsontsteking is echt niet leuk.
Ik zal het maar verklappen. De mensen die mijn artikel hebben gelezen over het dagboek van de roetveegPiet zullen ongetwijfeld nog weten dat één van de kinderen op school vroeg: “Is dat nu lekker om in een panty zo rond te lopen?” Ik gaf daar antwoord op, maar verzon een malligheidje. En juist daar heeft het dus mee te maken! Tijdens mijn voor-roetveegPieten bezoek aan twee locaties was het koud en vochtig en zo’n Piet loopt eigenlijk zonder jas van buiten naar binnen. Zou je nu een jonge voor-roetveegPiet zijn dan ben je best nog wel een hele Piet om geen kou te vatten, maar deze jongen in niet meer de jongste voor-roetveegPiet en dat heb ik nu de laatste twee jaar gemerkt. Vijf december ga je dan weer in herhaling en vat je er weer een kou bovenop. Je wilt wel voor de kinderen, maar eigenlijk zegt je lichaam: ‘Hé ouwe, denk ook eens aan jezelf! En dat moet ik dus volgend jaar gaan doen. De school weet het al gelukkig, dus ik hoef me niet meer te mengen in de Pietendiscussies.

Overpeinzing 2
Kunt u het zich nog herinneren dat we met Kerst een witte straat hadden? Ik nog wel, maar is best erg lang geleden. In de tijd dat het paasfeest ook al ‘Lentefeest’ wordt genoemd en we wellicht binnenkort ook niet meer praten over kerstfeest maar over ‘winterfeest’ is het misschien ook wenselijk dat we in Dordrecht iets anders gaan doen en noemen. Het organiseren van een Kerstmarkt is natuurlijk een geweldige klus waar veel denkwerk aan vooraf gaat. En fijn dat we in deze stad een geweldige ervaring hebben met het organiseren van zo’n ‘feest’.
Ik denk nu even aan de mensen van Rijkswaterstaat die meteen op de weg moeten (en kunnen) als er gladheid op komst is door o.a. sneeuwval.
In dit voorbeeld: Stel er is echt sneeuw op komst dan moet het toch te regelen zijn dat er dan een supersnel comité is die binnen twee dagen een wintermarkt kan regelen. Natuurlijk heeft zo’n plan een goed draaiboek nodig, maar dit kan als alle vaste horeca en markthandel op de hoogte zijn van dit plan en de vergunningen binnen een dag zijn geregeld. Volgens mij werkt de organisatie van de Elfstedentocht ook zo.
Geen kerstversiering ophangen, maar met z’n allen, bijvoorbeeld in februari, een gezellige wintermarkt met sneeuwschoenen en foute wintertruien. En geloof me: ’in februari kun je ook zingen hoor!’ En is er in een winter geen sneeuw dan blijft het plan gewoon in de ijskast. Je hoort mij niet zeggen dat dat ik geen kerstmarkt wil, maar wel zeggen dat het mij leuk lijkt om ‘als er sneeuw ligt’ de grootste wintermarkt van Nederland te regelen. Is weer eens wat anders!
Nee, ik ijl niet, ik meen het echt. Een kerstmarkt is echt heel leuk vanwege de aanwezige kerstversieringen en leuke kerstmomenten, maar op dit moment en bij deze temperaturen en de afgelastingen, vier ik Kerst misschien toch liever bij mijn oud-collega in Nieuw Zeeland met een temperatuur van zo’n 30 graden. In dat land snap je gewoon wat ze bedoelen met 'Vrolijk Kerstfeest'. Op deze kerstmarkt werd niemand vrolijk.

Tot slot: "Elk nadeel heeft zijn voordeel" De schoonmakers hebben dit jaar vermoedelijk een vroegertje. De stad zal ook zonder hun hulp, maandag weer helemaal schoongespoeld zijn.

Ik wens iedereen alvast fijne feestdagen.

Meer berichten