Het werken met sieraden en zilver levert veel op.
Het werken met sieraden en zilver levert veel op. (Foto: )

Je glans terugvinden dankzij sieraden

Thierry Dinjens

In het kader 'nadere kennismaking' ga ik, als columnschrijver van stichting BuitenZinnig een kijkje nemen op de werkvloer van onze kersverse samenwerkingspartner Werkvisie de Hoop.

Dordrecht - Op de afdeling Sieraden maak ik kennis met Armand*. Op mijn vraag of hij me het klappen van de zweep kan laten zien, lichten zijn ogen op. Hij toont me een manchetknoop, met zilver er in verwerkt en zegt me dat er maar eentje van is. De knoop krijgt een plaatsje in een balkje, waarin meer van dit soort eenlingen zitten. Hij vertelt me dat het een kwestie van tijd is en geluk vooraleer het tweede exemplaar gevonden wordt. Ik zie de eenlingen netjes op een rijtje 'wachten' op vereniging met hun vooralsnog verloren metgezel.

Fonkeling

Armand is ondertussen al veel verder en staat bij een kleedje waarop nog te reinigen zilver ligt uitgestald. Sommige broches vertonen reliëf, die beeldengroepjes vormen. De sieraden vertellen soms een verhaal; andere broches en kettingen zijn juist bedoeld om te glimmen en worden door Armand in hun originele staat terug gebracht. Hij laat zien hoe het vuil verdwijnt met de juiste behandeling en voorwaar: donkere lagen vuil verdwijnen voor mijn ogen en een fonkeling komt tevoorschijn. Niet alleen in het zilver, maar zeker ook in Armands ogen.

Onbereikbaar

Hier op de afdeling zijn het niet enkel de sieraden die hun glans hervinden. Ik vroeg aan Armand wat hij eruit haalt, uit dit werk. Het is toch iets heel anders dan een betaalde baan en hij is nog mijlenver verwijderd van de reguliere arbeidsmarkt? Armands stem kreeg een klank, zoals een man spreekt vanuit pure passie: "Ik bereik hier iets, waarvan ik lange tijd gedacht had dat het voorgoed onbereikbaar was voor me. Ik heb een stukje verantwoordelijkheid gekregen en een deel van mijn trots mogen terugvinden, terugwinnen. Dit werk is divers, het boeit me, ik leer technieken en ik zie direct resultaat van mijn werk. En je hebt gelijk als je stelt dat het in geldelijke beloning niet zoveel oplevert. Maar weet u? Het stukje 'waardering' wordt te vaak zwaar onderschat. Het gevoel om niet meer alleen te zijn, op een donkere plek waar je niet verder komt, maar hier te zijn, te werken en eer in je werk te vinden, samen te werken met mensen die weten en voelen waar ik vandaan kom, omdat zij het vaak zelf hebben meegemaakt, dat sterkt me. Dat ontroert me op een positieve wijze. Ik ben weer iemand, ik tel weer mee, ik maak verschil uit. Een grotere beloning is voor mij niet denkbaar."

* de naam Armand is om privacyredenen gefingeerd.

Meer berichten