Ben Korzelius en Berny Manspeaker. Foto: privé.
Ben Korzelius en Berny Manspeaker. Foto: privé. (Foto: )

Radiomannen Ben en Berny kijken terug op 2019

Lisanne Doff

Dordtenaar van de week

Met 'So What' zijn de Dordtse Ben Korzelius en Berny Manspeaker wekelijks op de radio te horen. Het muziekprogramma, dat op ATOS Radio en Papendrecht FM te horen is, staat in het teken van jazz, soul en worldmuziek. Donderdag 19 december hebben ze een extra lange uitzending en kijken ze terug op de muziek van afgelopen jaar. Ook komt er nieuw Dordts talent aan bod.

Dordrecht - "Jazzmuziek staat voor avontuur en vrijheid," vertellen Ben en Berny. Berny: "Jazz heeft een beetje een oude mannenlabel, maar het wordt steeds hipper. In Londen heb je nu bijvoorbeeld een grote Jazzscene en ook in Rotterdam en Amsterdam leeft deze muziek enorm. Ben: "Veel muziek van tegenwoordig heeft kleine stukjes uit de oude jazzmuziek. Zo zijn er een heel aantal rappers die samples gebruiken uit oude nummers en daarmee een nieuwe hit produceren."

Ontmoet bij Velvet
Ben en Berny leerden elkaar vijftien jaar geleden in Dordrecht kennen, omdat het werk van Berny vlakbij het huis van Ben was. Ben: "Ik zag Berny wel eens op straat en dan begroetten we elkaar. Maar we kregen pas echt contact toen we elkaar tegenkwamen bij de zaak van Velvet Music. We raakten aan de praat en ontdekten onze gezamenlijke passie voor muziek." Berny: "Vlak daarna won ik vrijkaartjes voor het festival 'Jazz op Het Dak'. Dat was een festival op het dak van Nemo in Amsterdam. Vanaf dat moment zijn we naar veel concerten en festivals geweest."

So What
Ben maakte al een aantal jaar het programma So What op de radio, maar begon met Berny aan een nieuwe uitdaging. Ze maakten een aantal jaar het programma Allertijden en Bumpin en kregen later ook nog een plekje in ViaCultura. Ben: "Daar konden we toch niet helemaal ons ei kwijt, dus is sinds november 2016 het programma So What terug op ATOS Radio en Papendrecht FM. De naam van ons radioprogramma is geïnspireerd door het nummer So What van Miles Davis. Zijn album 'Kind of Blue' is toch wel één van de bekendste jazzalbums aller tijde."

Dordtse talenten
Op 19 december presenteren Ben en Berny het Jaaroverzicht 2019 tijdens hun uitzending van So What. Met behulp van technicus Jonathan Tetteh kijken ze terug op het afgelopen jaar en komen ook nieuwe artiesten en bandjes aan bod. Ben: "Wat ons is opgevallen is dat er heel veel goede drummers uit Dordrecht komen, zoals Rick van Wort bijvoorbeeld. Ook de band NILLIHC vonden we dit jaar verrassend. Dit zijn jongens uit onder andere Dordrecht, Heerjansdam en Rotterdam. Zij hebben dit jaar hun tweede EP uitgebracht en combineren jazz, rock en funk met elkaar. Ook Nova Novella vinden wij een interessante, nieuwe band. Zij komen uit Dordrecht en combineren pop en soul met elkaar. Verder willen we het in onze uitzending ook hebben over Willem 't Hart. Deze Dordtenaar speelt keyboard en brengt in februari zijn debuut EP uit."

Het Jaaroverzicht
"Tijdens ons Jaaroverzicht laten we de beste jazz, soul en world albums van 2019 horen en we kijken terug op de leukste concerten en festivals van dit jaar. Ook houden we elk uur een telefonisch interview met een muzikant uit de Drechtsteden en een vaste luisteraar mag vertellen over zijn of haar favoriete album uit 2019."

Dromen over een Dordts jazzfestival
"In Dordrecht hebben we pop-, blues-, rock- en metalfestivals. Maar een jazzfestival is er niet meer. Vroeger hadden we wel Urban Explorers. Dat was een cross-over festival waar onder andere jazz werd gespeeld. We hopen dat een aantal sponsors het zien zitten om weer zo'n festival op te starten. In het Energiehuis bijvoorbeeld. Dat zou echt heel gaaf zijn."

Beluister de uitzending
Wil jij het jaaroverzicht van So What niet missen? Luister dan op donderdag 19 december, tussen 18.00 en 20.00 uur, naar ATOS Radio of Papendrecht FM. Op andere donderdagen zijn ze tussen 18.00 en 19.00 uur te horen.

Via ether en kabel op 106.1 FM. Of via www.atosrtv.nl

Via ether en kabel op FM 105.0 Mhz / kabel FM 105.9 Mhz. Of via http://www.rtvpapendrecht.nl/

Meer berichten