Sultan Akbay, docente Engels op het Willem de Zwijger College in Papendrecht (foto: Nanda van Heteren)
Sultan Akbay, docente Engels op het Willem de Zwijger College in Papendrecht (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Wat is er zo leuk aan het onderwijs?

Door: Nanda van Heteren

Docent van De Willem vertelt

Dordtenaar Sultan Akbay is docente Engels op het Willem de Zwijger College in Papendrecht. ,,Ik geef les sinds 2003 en geen dag, uur en moment is hetzelfde. Hoe dan ook: lesgeven is het leukste dat er is! Je deelt kennis, draagt bij aan hun ontwikkeling en je kan iets betekenen voor hen."

PAPENDRECHT – ,,Het grappige is dat ik altijd heb gezegd dat ik nooit docente wilde worden. Wat ik dan wel wilde worden, wist ik toen niet. In eerste instantie was ik van plan om de exacte hoek in te gaan. Later overwoog ik om te emigreren naar een ander land. Het leek mij toen wel leuk om in het buitenland les te geven. Dat is er nooit van gekomen, maar ik heb er ook nooit spijt van gehad. Als leerlinge heb ik ook op De Willem gezeten en na mijn havo diploma ben ik direct naar de Lerarenopleiding Engels gegaan. Eerst mijn Bachelor en toen mijn Master, maar tijdens beide studies heb ik ook leservaring opgedaan. Het bevalt mij echt heel goed. Het docentschap is heel divers, gesprekken die je zowel met leerlingen als met collega's hebt, activiteiten die je doet, leuke buitenschoolse zaken, je bent met heel veel dingen bezig en dat maakt het leuk. In mijn ogen is de bovenbouw nog iets leuker dan de onderbouw, omdat je dan wat meer vakinhoudelijker bezig bent en je op dat vlak meer met je klas kan doen. Ook heb je hele andere gesprekken met scholieren die aan de vooravond van hun eindexamen staan dan met leerlingen die net in de brugklas zitten. Maar beiden zijn leuk, ik geef momenteel Engels in 3havo, 3vwo, 4mavo, 4havo, 4vwo en 5havo. Voor de bovenbouw ben ik ook coördinator profielwerkstukken. Ik ga echt met plezier naar mijn werk!
Wel denk ik dat het onderwijs echt bij je moet passen. Je moet wel beschikken over bepaalde vaardigheden. In het voortgezet onderwijs is het ook handig om pubers leuk te vinden. Als de leeftijdscategorie je niet aanspreekt, dan zou ik er niet aan beginnen. Je bent in de eerste plaats docente, omdat je jongeren iets wil leren en daarna komt je vak. Kies natuurlijk het vak wat je leuk vindt, maar welk schoolvak je ook gaat geven, je moet flexibel kunnen zijn. De voorbereiding is niet altijd hetzelfde als je uitwerking, want er gebeuren onverwachtse dingen. Je moet echt interesse willen en kunnen tonen in jongeren.
Als ik beginnende docenten een tip zou mogen geven: praat veel en zoek steun bij collega's. Vraag of collega's komen kijken in de les en je van feedback willen voorzien. Ga ook zelf bij anderen kijken hoe zij het doen. Praat veel met andere docenten om tips uit te wisselen, suggesties te horen of hulp te krijgen, maar blijf hoe dan ook jezelf. Leerlingen prikken er snel doorheen wanneer je dat niet bent. En blijf lachen, morgen is weer een nieuwe start."

Meer berichten