Simon zit graag in achtbanen.
Simon zit graag in achtbanen. (Foto: )

Simon zat in 1081 achtbanen

Dordtenaar van de week

Door: Lisanne Doff

Er zijn veel mensen die pretparken leuk vinden, maar niet iedereen reist de hele wereld over om zoveel mogelijk achtbanen te proberen. Simon de Bruijn doet dat wel! Zo ging hij al naar China, de Verenigde Arabische Emiraten, Japan en Zuid-Korea toe om achtbanen te testen. "Ik ben een grote achtbaanfan, maar als een park een mooi thema heeft kan ik het nog meer waarderen."

Dordrecht - "Sommige mensen zijn fan van Harry Potter of comics en ik ben fan van pretparken", vertelt Simon. "Dat begon ongeveer toen ik 12 jaar was en via internet op forums over pretparken terecht kwam. Daarop zat een kleine community met mensen die pretparken afgaan om zoveel mogelijk achtbanen te proberen. Dat leek me ook wel wat en vanaf dat moment ben ik regelmatig in een pretpark te vinden.

 

Onmogelijk
"Het begon bij Walibi en de Efteling. Ik heb daar een abonnement en loop daar vaak even voor een paar uurtjes naar binnen. In Walibi, de Efteling en Toverland kom ik zó vaak dat ik vrienden ben met de mensen die daar werken en andere pretparkliefhebbers die er vaak komen." Inmiddels zoekt Simon het ook buiten Nederland. In West-Europa is hij alleen nog niet in Finland geweest. "Momenteel heb ik 275 parken bezocht en in 1081 verschillende achtbanen gezeten. Het is onmogelijk om alle achtbanen op de wereld uit te proberen, maar ik vind het leuk dat ik al zoveel van de wereld heb gezien. Ik ben bijvoorbeeld in alle parken van Disney geweest: van Parijs tot Hongkong. Eén van de Disneyparken springt er wel echt bovenuit, dat is Disney Sea in Tokio. Daar hebben ze enorm veel geld ingestopt. In het midden van het park staat een gigantische vulkaan en daaromheen zijn verschillende delen van de wereld nagebouwd. Ze hebben bijvoorbeeld de gondels in Venetië gemaakt en je vindt er een vissersstadje uit New England."

Afgelegen plekken
"Het leuke aan deze hobby is dat je op bijzondere en niet-toeristische plekken komt. Zo was ik in Iowa, in de Verenigde Staten, op zoek naar een piepklein pretpark. Samen met mijn reisgenoot heb ik drie uur lang door de graanvelden gereden om er te komen. Er woonde bijna niemand, maar het was een charmant pretparkje en de medewerkers waren erg aardig. Daar hebben we in een achtbaan uit de jaren '30 gereden."
"Tijdens mijn reis ben ik ook op de grens van Noord- en Zuid-Korea geweest. Dit gebeurde onder begeleiding van het Amerikaanse Leger. Net buiten de militaire zone bevindt zich een pretpark en dit hebben we bezocht vlak voor onze tour naar de de grens. Dat is de meest vreemde plek waar ik ben geweest om een achtbaan te testen."

Viral video
"Sinds begin 2019 heb ik mijn eigen YouTube-kanaal. Ik wilde mijn ervaringen in deze pretparken delen en een aantal van mijn vrienden maakten al filmpjes op YouTube. Dus waarom zou ik dat niet kunnen? Een grote doelgroep bekijkt nu mijn video's en in de Efteling en Walibi word ik al herkend. Ik vind het erg leuk om te doen, maar heb ook gemerkt dat het negatieve kanten met zich meebrengt. Begin november plaatste ik een filmpje waarop de beugel van een Britse achtbaan opengaat en ik los in het karretje zit. Iets wat enorm gevaarlijk is! De video ging viral en hierdoor kreeg ik niet alleen positieve, maar ook negatieve reacties over me heen. Het heeft even geduurd voordat ik deze reacties had verwerkt. Maar het hoort erbij. Gelukkig is er niet iets heftigs gebeurd en was het wilde gedeelte van de rit al voorbij."

Werk en hobby
"Deze gebeurtenis weerhoud me er niet van om door te gaan met mijn hobby. Ik werk bij mijn eigen bedrijf in licht en geluid, waardoor ik geld verdien voor deze reizen. Daarnaast kan ik mijn eigen tijd inplannen. Ik hoop nog naar veel plekken te reizen. Australië, Las Vegas of het westen van China lijken me te gek."

Wil je de Dordtenaar van de week blijven volgen? Kijk dan elke week op de website van Indebuurt Dordrecht: www.indebuurt.nl/dordrecht.

Meer berichten