Logo destemvandordt.nl


Hans Janssen: ontspannen?

  Column

Voor mij zit het er al weer bijna op, voor vele andere Nederlanders is de zomervakantie net begonnen. De ANWB rapporteert over de drukte op de snelwegen naar het zuiden. Die ene zwarte zaterdag bestaat al lang niet meer, inmiddels zijn er meerdere. Omdat vakanties vooral leuk en ontspannen moeten zijn, besloten we dit keer niet terecht te willen komen in ellenlange files, maar via Schiphol naar het zuiden te reizen. Dat hebben we geweten...

De aanvankelijke vertrektijd werd enkele weken voor vertrek vervroegd, waarbij we nog dachten dat het zo vroeg wel lekker stil zou zijn. Maar zaterdagochtend om 3 uur op de nationale luchthaven werden we overvallen door een bedroevend grote menigte wachtende mensen. Niet in rijen of georganiseerd voor de incheckbalies, maar als een richtingloze kudde die niet voor- of achteruit kon. Het was overweldigend en onmiddellijk niet meer ontspannen, noch leuk.

Met onze vier jonge kinderen hebben we als ouders weer een proeve van bekwaamheid afgelegd. Zonder morren, maar met de verveling en chagrijn in hun ogen, kwamen we na eindeloos schuifelen aan bij de gewenste balie. Hoewel ik ons twee dagen eerder al elektronisch had ingecheckt namen de twee (!) baliestewardessen de tijd om wéér alle gegevens door te nemen. Nadat de bagage was afgegeven, herhaalde een soortgelijk fenomeen zich bij de marechaussee. Gelukkig mochten we snel door… naar de beveiligers die werkelijk alles in een plastic bakkie door de scanner wilden trekken.

Als klap op de vuurpijl moest onze oudste zoon alles uit zijn handbagage halen en laten onderzoeken door een speciale beveiliger. Die bleek geïnteresseerd in elk flesje en tube. Ondanks zijn 16 jaar keek onze zoon beteuterd en verschrikt om zich heen: waarom ik en niet jullie? Ik wist het ook niet, maar het verwarde wel.

Natuurlijk was alles in orde en konden we nog op tijd met het vliegtuig mee. Ik ben inmiddels weer thuis en kijk terug op een ontspannen en leuke vakantie, maar dat begin mag van mij anders. En of het de volgende keer Schiphol wordt?
 

Reageer als eerste
Meer berichten