Marco van Schaardenburgh.
Marco van Schaardenburgh.

Marco van Schaardenburgh: de afvalpas is op reis...

  Column

Na twee dagen is in de gang een unieke biotoop ontstaan. Zeker met deze zomerse temperaturen gaat het hard en vanaf morgen wordt het, vanwege de unieke organismen, een milieudelict om de vuilniszak nog weg te gooien. Voor je het weet vecht boswachter Jacques van der Neut in mijn gang voor lijfbehoud van zeldzame bacteriën die leven in de wegrottende etensresten.

We zijn de afvalpas weer eens kwijt. In mijn eentje is het al moeilijk, met twee puberzonen is één afvalpas een onmogelijkheid. In de gang hangt de HVC-pas aan een grote spijker. Zichtbaar voor iedereen, om zo snel mogelijk in actie te komen als iemand de pas niet terughangt.

Zoon Thomas (20 jaar) is op rugzakvakantie naar Afrika. Binnen 30 minuten appt hij terug. 'Sorry, ik ben vergeten de pas uit mijn voorvak te halen en nu is de afvalpas mee op rondreis door Ghana." Grumbl

Ik mag geen extra pas bestellen van HVC. Om duistere redenen verstrekt HVC maar één pas per huishouden. De logica hiervoor ontbreekt. Begrijpt HVC niet dat het volstrekt onmogelijk is om met twee puberzonen samen te doen met één pas. Ik wil mijn eigen pas, die ik in mijn portemonnee stop en altijd bij me heb. Ik wil niet iedere keer de afvalpas zoeken.

En nu we toch bezig zijn, waarom heb ik maar twee toegewezen vuilniscontainers? We hebben nu de dichtstbijzijnde vuilcontainer en de vuilcontainer op weg naar de supermarkt. Maar ik wil ook graag vuilstorten in de vuilcontainer op weg naar het treinstation.

Begrijp me goed, het zijn eerste wereldproblemen. In de meeste landen durven ze niet eens te dromen van ondergrondse afvalcontainers en in Ghana snappen ze niks van een pasje om je vuilnis weg te brengen. HVC kan klantvriendelijker: Denk vanuit de klant en stop met het onzinnige idee dat een huishouden maar één pas en twee toegewezen vuilcontainers mag hebben.

En nu? Tot Thomas terug is leen ik iedere keer de afvalpas van buurman John (die wel de vuilcontainer heeft op weg naar het station).

Meer berichten