Logo destemvandordt.nl


Marco van Schaardenburgh: 'U vertrouwt mij niet'

  Column

U gelooft niet wat er in de krant staat, u vindt alle politici leugenaars en u vertrouwt mij niet. Of dat een probleem is weet ik niet, maar afgelopen donderdag debatteerden Dordtenaren in de Bibliotheek over hoe we het vertrouwen in media, politiek en bedrijven weer terug kunnen winnen. Ik was erbij.

Tegenlicht is één van de weinige televisieprogramma's die zich niet richt op mensen met een IQ van 85. Ingewikkelde televisie over actualiteiten, ideaal voor salon-intellectuelen zoals ik. Na de uitzending zijn er In het land meetups om na te praten. Afgelopen donderdag voor het eerst in Dordrecht. In de blauwe kamer van de bieb over het thema 'vertrouwen'.

De opzet van de avond maakte het probleem duidelijk. Het was een debatavond waarbij het deskundige panel ondersteunend was aan het publiek. Iedereen mocht meepraten, deskundigheid was van geen belang. Er werd wat heen en weer geroeptoeterd en de kern van het probleem kwam nauwelijks ter sprake: Waarom is er zo weinig vertrouwen in instanties terwijl er nooit een tijdperk/locatie is geweest waar de welvaart, gezondheidszorg en vrijheid zo hoog is als hier en nu? Waarom geloven we eerder de buurman dan de kenner? En waarom horen we liever onszelf in een debat dan luisteren naar de deskundige die verstand van zaken heeft?

Begrijp me goed, ik heb goede avonden meegemaakt in de Blauwe Kamer maar een debatavond zonder onderscheid des persoons heeft niet als doel 'verdieping' maar is hoogstens goed voor het strelen van de eigen mening. Ik heb niks gezegd. Ik had niks toe te voegen maar misschien had ik ook niet genoeg vertrouwen in mijn eigen mening.

Ook de media krijgen ervan langs. Niemand gelooft nog een journalist en weinigen willen betalen voor nieuws.

Wanneer je af wil van de perverse prikkels van Facebook-nieuws is er maar één oplossing: betaal voor je nieuws en neem een krantenabonnement. Of misschien nog beter: Doe een schenking aan de Stem van Dordt zodat ze hun columnisten beter kunnen betalen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox