Column Hans Janssen: Solidariteit

  Column

Gedurende het jaar hopen de zorgverzekeraars dat wij, verzekerden, zo min mogelijk contact opnemen om declaraties in te dienen. Alleen in de laatste twee maanden doen ze hun uiterste best om zelf in contact te treden met de burger!
Het is weer volop zorgpolissentijd. Eigenlijk moet ik zeggen zorgpolissenstrijd. Kosten noch moeite worden gespaard op marketing en reclame. Alleen al voor onze oudste dochter die in Amsterdam studeert, ontvingen we vier verschillende 'aanbiedingen', variërend van gouden bergen tot diamanten voordelen. Spreekwoordelijk dan, want je hoopt natuurlijk dat je eigen dochter het allemaal nooit nodig zal hebben. Maar als de nood aan de vrouw is, dan wil je dat alles en iedereen klaarstaat, zonder op kleine lettertjes te hoeven letten.


In politiek Den Haag is de jaarlijkse discussie over zorg(premies) weer even geluwd. Het eigen risico blijft gelijk en het financieringssysteem dat is gebaseerd op solidariteit, blijft voortbestaan op het huidige niveau. Niettemin zullen we met elkaar elk jaar opnieuw moeten stil staan bij die kleine lettertjes. Want zorg is in te delen in levensfasen en hangt nauw samen met leeftijd. Wijkzorg, anticonceptie, geboortezorg, fysiotherapie, revalidatie enzovoort zijn daar voorbeelden van. Wat heb je nodig en wat zéker niet? Centraal staat daarbij de gedachte dat we met elkaar de kosten delen. Zodat ook de minst fortuinlijken onder ons verzekerd blijven van goede en betaalbare zorg.

En hier begint een gevoelige discussie. Want hoe bereid zijn we om te betalen voor de zorgkosten van anderen? Uit recent onderzoek is gebleken dat de solidariteit afneemt, in het bijzonder als het gaat om mensen die ondanks alle goede adviezen blijven doorgaan met overmatig alcoholgebruik, roken en slecht eten. Deze zorgkosten zijn te vermijden door relatief simpele ingrepen en door gezonder te leven.

Hoe bereid bent u om te betalen voor anderen die hun leefstijl niet willen aanpassen en waar ligt de grens? Het is een ongemakkelijk maar o zo actueel vraagstuk…

Meer berichten